Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Runt Laholm på cykel

Att cykla i och kring Laholm är fantastiskt. Om man vill uppleva både skog, strand och hav, landsbygd och insjöar från cykelsadeln, så finns det många bra möjligheterna till trevliga cykelturer. Om man inte vet riktigt var man ska cykla, kan man få många bra förslag om man letar lite online.

Foto; Adde/Region Halland

Det första som kommer upp kanske är Kattegattleden, vilken faktiskt har blivit utsedd till årets cykelled i Europa 2018! Det är en stor bedrift, och det säger verkligen hur bra cykelleder vi har här i närheten. Kattegattleden är en 395 km lång cykelled, och vad som är unikt med den är dess havsnära läge. Leden går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, och hela vägen genom Halland. Man behöver självklart inte cykla hela Kattegattleden, utan den är indelad i 8 mindre delsträckor. På vägen längs dessa sträckor hittar man flera intressanta besöksmål, flera ställen där man kan bo, äta, hyra cyklar eller få andra typer av service längs leden.


Mellbystrand. Foto; Carl Stridsberg/LoveLaholm.se

I Laholm följer Kattegattleden havet och du passerar gemytliga kustorter som Mellbystrand och Skummeslövsstrand. När man cyklar Kattegattleden är det Allemansrätten som gäller. Det är en unik möjlighet vi har, som gör att vi har rätten att röra oss fritt i naturen, men den kommer självklart också med en del ansvar. Man måste ta ansvar för natur och djurliv. Man måste visa hänsyn mot markägare och andra besökare när du cyklar. Man får absolut inte störa, och inte förstöra något. Du får inte plocka kvistar eller ta dig över ett nysått fält. Allemansrätten är begränsad när det gäller nationalparker och naturreservat, och det är alltid du som besökare i naturen som har ansvaret att känna till vad som gäller i området som du besöker. Kolla därför upp online vad som gäller där du vill åka, innan du åker. Ta alltid med ditt skräp till närmaste soptunna.


Foto; Adde/Region Halland

Cykling som underhållning

Om man är intresserad av cykling, men mest att se på det som sport i stället för att cykla själv, finns många roliga alternativ. Att spela på odds på online casino är både spännande och kul, med en chans att vinna lite pengar. Om du föredrar andra typer av spel, som de klassiska bordsspelen eller slots med massor av roliga teman, finns självklart det också. Det brukar alltid gå att spela på både de stora cykelloppen runt om i världen, samt mindre tävlingar.

För de som själva cyklar, finns det cykelvägar där bilar ej är tillåtna mellan de flesta av orterna i Laholms kommun. Vägarna är välhållna och lugna, så Laholm gör sig alldeles utmärkt för cykling. Kommunen håller på att arbeta med att ta fram förslag på olika cykelrutter, och dessa kommer att finnas tillgängliga på LoveLaholm.se, så småningom. Om man föredrar lite fart och mountainbike så är Vallåsen Bike Park är en riktigt bra cykelpark. Där erbjuds cykling utför på Hallandsås norra sluttning. Det finns en sittlift för att ta cyklisterna upp till toppen av åsen, och sedan är det nio olika spår i fyra varierande svårighetsgrader att välja på vägen ner. Oavsett om man är nybörjare, barn, crosscountry-cyklist eller en riktig expert, så passar Vallåsen för de flesta.


Foto; Vallåsen Bike Park

Förutom lederna på Vallåsen Bike Park så finns det även några uppmärkta stigar i Laholms kommun där mountainbike passar perfekt. Kommunen har som ambition att skapa fler leder för mountainbike, eftersom möjligheterna för riktigt fin cykling är så stora. Om man föredrar att cykla på landsväg så är Laholm länge ett centrum för både träning och cykelläger. Vägnätet erbjuder varierad cykling med vacker natur, på asfalterade cyklar. Sluttningarna på Hallandsåsen är dessutom riktigt utmanande. Men kommunen arbetar hårt med att skapa bättre möjligheter för cyklister, och vi ser fram emot resultatet.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet