Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Sånger och sångtexter till sommaren

Det går raskt mot midsommar och midsommarfirande och då får vi sjunga den underbara, ”Idas sommarvisa”. Snart är det Sveriges Nationaldag och vi får än en gång sjunga vår vackra ”Du Gamla Du Fria” och på skolavslutningarna runtom i vårt avlånga land sjungs andra svenska, kända sommarsånger. Här tipsar vi om några. Många kan säkert de båda verserna i ”Du Gamla Du Fria”, som används vid detta högtidliga tillfälle. Men visste ni att det finns fler verser?

Foto; pixabay.com

Du gamla, du fria är Sveriges nationalsång, skriven av Richard Dybeck år 1844, till en folkmelodi upptecknad i Odensvi i Västmanland. Den har aldrig officiellt antagits som nationalsång, till skillnad från många andra nationalsånger. Dess status som nationalsång vilar helt och hållet på traditionen. Trots det används den som nationalsång vid officiella tillställningar såsom statsbesök. Ibland sjungs Du gamla, du fria även på skolavslutningar inför sommarlovet, samt vid studentexamen. Louise Ahléns tillägg från år 1910 ses normalt inte som en del av nationalsången och sjungs därför sällan.

Du gamla, du fria
Text: Richard Dybeck

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord,
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Louise Ahléns tillägg;

Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land,
Din trohet till döden vill jag svära.
Din rätt, skall jag värna, med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära.
Din fana, högt den bragderika bära.

Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej mot, allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!

Fler sånger på skolavslutningen
I skolavslutningstider kan det vara roligt att sjunga klassiska skolavslutningssånger för barn, i kyrkan, i skolans lokaler eller på någon annan plats. Som hjälp på traven finner du här länktips, texter och musik till svenska sommarpsalmer och sommarvisor som är vanliga på skolavslutningen inför sommarlovet.

Idas sommarvisa

”I denna ljuva sommartid”

”Den blomstertid nu kommer”

Studentsången

Nu grönskar det

Ute blåser sommarvind

Midsommarsånger & danslekar


Midsommarfirande i Timmershult. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

I Sverige firas midsommar ofta med dans kring midsommarstången. Man dansar i ring runt majstången, sjungandes kända lekvisor. Många av dessa visor finns nog redan i bakhuvudet, men lite hjälp med texterna och rörelserna kan vara på sin plats.

Här finns texter och musik till 31 svenska midsommarsånger och ringlekar, vilka passar perfekt för midsommardans runt stången. Lyssna på melodin, lär dig texten och spana in dansstegen!

 

 

 

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet