Laddar

19
maj

  • 19 maj, 2018

Vad är en sandstrand utan en badbrygga?

Badbrygga. Foto/Källa; pixabay.com

Eller som vaktar och vakar över tången vid stranden, kanske hela kustremsan? Som käkar tång till frukost? Ett väldigt märkligt namn på en förening i vart fall. Låter som något från 1800-talet minst sagt. Det kanske är dags för en uppgradering av föreningsnamnet? Men det korta enkla svaret på vad det är att det är Tångallmänningen som äger stranden!

Äger stranden? Kan man överhuvudtaget äga en strand i Sverige idag? Kommunen, det vill säga alla Laholms medborgare borde väl i så fall stå som gemensamma ägare? Desto mer upprörd blir man sedan över att denna ”algförening” nu vill sätta käppar i hjulet för en badbrygga av outgrundlig anledning.


Många, många hade gärna sett en badbrygga. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Jag tycker att ”Tångallmänningen” borde skämmas. De står i vägen för en ökad turism till vår fina långa sandstrand. De står i vägen för alla de funktionshindrade och alla oss andra som hade haft stor glädje av en badbrygga. En badbrygga som hade underlättat för oss alla att komma ut en bit i havet och slippa vada genom knähög sörja av tång och alger och gud vet vad. Alla fina badstränder med aktning har en badbrygga eller flera. Det borde även Sveriges längsta sandstrand också ha. Minst en i Skummesslövstrand och en i Mellbystrand. Nej, ”Tångallmänningen”; Käka tång! Tänk om och tänk rätt! Och borde inte Laholms Kommun fundera på att lösa in alla dessa stranddelar som ägs av 200 personer?


Slemmig tång. Foto/Källa; pixabay.com

Uppdaterat 20180519
Nu har jag fått lite mer information av en trevlig tjej vid namn, Lisbeth, angående namnet, ”Tångallmänningen”. Lisbeth, har upplyst mig om att ”Tångallmänningen” är något gammalt sedan lång tid tillbaka! Lisbeth kommer ihåg att hennes mor berättade att hennes far som var bonde I Tormarp Våxtorp brukade hämta tång på stranden för att gödsla med. Lisbeth´s morfar var född i Allarp i Skummeslövs församling. Tror att det än idag är bönder eller anhöriga till dessa som är med i tångallmänningen! Så nu vet vi vilka de är i den häringa tångföreningen. Lisbeth, har också ”fiskat” fram en länk till ”Tångallmänningens årsmöte 2009” som du hittar här!

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.