Laddar

5
jun

  • 5 juni, 2018

Bevattningsförbud i Laholm!

Foto/Källa; pixabay.com

I Halmstads och Laholms kommuner råder sedan 5 juni bevattningsförbud. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär enkelt uttryckt att du inte får använda vattenslang.

Mer i detalj gäller:

Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien. Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.

1. Du får inte fylla pooler eller badtunnor.
2. Du får inte bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande.
3. Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.
4. Du får inte använda dricksvatten till att tvätta fasader, altaner och staket eller liknande.
5. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.

Får jag vattna med vattenkanna?
Ja, men vattenslang eller spridare får inte användas.


Foto/Källa; pixabay.com

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och situationen med vattenbrist kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Vi ber alla att undvika användning av kommunalt dricks­vatten till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien.

Vad gör jag om min granne vattnar i trädgården?
Informera gärna om att bevattningsförbud råder. Om inte detta hjälper så kan du kontakta oss via 035-13 70 00 alt. direkt@halmstad.se

Den som bryter mot förbudet kan få vattnet avstängt.
Om man bryter mot en allmän bestämmelse så har faktiskt kommunen rätt att stänga av vattnet till den fastigheten, om vissa andra förutsättningar är uppfyllda enligt vattentjänstlagen! Det tycker jag är helt rätt. Här gäller det ju att alla mangrant ställer upp för samhällets bästa. Att då stå och tvätta sin bil eller än värre, hälla upp dricksvatten i sin stora pool är ju helt förkastligt. Det man odlar i sin trädgård klarar sig fint med det regnvatten man kan spara i tunnor. Vatten kommer att bli en bristvara i framtiden och är det redan på många ställen på vår jord. Inte minst i de länder som redan har torrperioder. Vi i Norden, ”sitter inte i sjön” för att tala bildspråk, vi har våra sjöar och vattendrag, även om grundvattnet sjunker något år. Men det borde ändå mer tillhöra sunt förnuft att varje man och kvinna måste göra allt som står i deras makt för att minska på vattenslöseriet och spara på allas vårt gemensamma vatten. För vatten är liv!

VAR SPARSAM MED DRICKSVATTNET!
Dricksvatten används förstås för att dricka och vid matlagning, men också för hygieniska ändamål som bad, tvätt och toaletter samt till brandsläckning. Bra dricksvatten är också en förutsättning för att övrig livsmedelsindustri ska fungera, till exempel mejerier, slakterier och bryggerier.

Här är några förslag på vad du kan hjälpa till med när det är vattenbrist i våra kommuner;
-Diska med full maskin och välj eco-program
-Diska inte under rinnande vatten
-Ta korta duschar
-Bada inte i badkar
-Använd snålspolande duschmunstycke
-Stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig
-Stäng av kranen när du borstar tänderna
-Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar
-Samla regnvatten för att använda till trädgårdsbevattning
-Tvätta bara bilen hos en biltvätt där smutsigt vatten samlas upp, renas och återanvänds
-Ställ en kanna vatten i kylskåpet, istället för att varje gång spola länge i kranen för att få kallt vatten
-Vattna blommorna, ute eller inne, med vattnet du får över när du torktumlar

Källa; Laholmsbuktens VA


OM MAN HAR EGEN BRUNN
Bevattningsförbudet gäller bara det kommunala dricksvattnet och det har Laholmsbuktens VA varit tydliga med. Privata brunnar är eget ansvar.  Men det är ju inte fel att vara sparsam även med eget vatten. Brunnar kan ju sina och växtligheten kräver mycket vatten vid extrem torka..

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.