Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Att bli glömsk, gammal och ensam

Tiden går otroligt fort inte sant? Ibland önskar man att det fanns en handbroms att dra i så att man kunde njuta lite längre av de återstående dagarna av resten i sitt liv. Det värsta är att ju äldre man blir ju fortare tycks tiden gå!? Kanske har det att göra med att man ju upplevt fler årstider, fler vårar, somrar, höstar och vintrar. Sett fler repriser av säsongerna passera revy. Många äldre säger detsamma. Man undrar; Vart tog tiden vägen? När man var tjugofem kändes det som man hade en evighet framför sig. När man blir sextiofem känns det inte alls som en evighet sedan man var just tjugofem utan mer som att det var igår man var så ung….

Tiden går fort på vår resa genom livet! Foto; pixabay.com

Så länge man som äldre får vara frisk och vid sina sinnens fulla bruk är väl ändå allting gott & väl. Tyvärr är det ju ofta så att stigande ålder går i takt med ökade krämpor. Än så länge har man hyfsat minne kvar också. Det händer ju att jag ska hämta en sak i ett annat rum och när jag kommer dit har jag glömt vad det var. Då brukar det hjälpa att gå tillbaka till rummet man kom ifrån för att man ska komma ihåg vad man skulle i det andra rummet att göra. Jag vet inte om det är Vår Herre´s sätt att fixa så vi äldre får lite extra motion? Smart egentligen. Förr ju äldre man blir, ju mer glömmer man och ju mer får man ränna runt i sina lägenhet.

Jag är i alla fall glad över att jag inte bor i ett slott med tvåhundra rum utan bara i fem rum med kök. Tänk er Kungen i sitt slott! Nu förstår man varför han håller sig i bra trim. För när han ska hämta något i rum 97 och har glömt vad det var får han ranta tillbaka genom 96 rum för att försöka komma ihåg vad det var. Fast risken är förstås att han glömt varför när han kommer tillbaka till det första rummet! jo, det är tur man inte är Kungen. Även om man har lika vackert förnamn som Hans Majestät, Carl.

Slott1200x800
Tur man inte bor i slott med en massa rum när man blir glömsker.  Foto; pixabay

Ensamheten
Att bli äldre betyder oftast också att man blir ensammare. Många av ens vänner försvinner ur ens liv, på ett eller ett annat sätt. Många tar farväl av livet, många försvinner in i ett töcken genom demens. Andra har flyttat in på något servicehem, kanske i en annan kommun. Läste att var tredje person över 60 år bor för sig själv idag och i många fall är ensamheten inte självvald. För även om man är utåtriktad och tycker om att vara i farten kanske man som gammal har någon krämpa som gör att man inte kommer ut som man vill för att träffa folk.  Enligt SCB bor 39 % av alla kvinnor över 60 år i singelhushåll idag i Sverige. Bland männen är den siffran 23 %. Och de blir bara fler och fler ….

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet