Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Om bin och biodling

Både humlor och bin minskar kraftigt i Sverige, ja, i hela världen. Utan dem som pollinatörer kommer jordbruk, trädgårdar och blomsterängar att försämras dramatiskt. Enligt en färsk opinionsundersökning uppger 40 procent av svenskarna att de ser färre humlor och bin idag jämfört med för tio år sedan.

Foto/Källa; pixabay.com

Ja, jag behöver bara gå till oss själva och vår trädgård. Det är inte alls lika mycket bin, getingar, humlor eller fjärilar i vår trädgård längre som det var för bara ett decennium.

Bidöden är alltså ett stort hot för Sverige, men genom olika åtgärder försöker man få stopp på den, genom till exempel att skapa obesprutade och blommande kantzoner på så vis att man sår in klöver kan lantbrukaren öka antalet vilda bin.  Det är också ur miljösynpunkten och bidöden, inte bara för att få egen honung, som vi funderar på att själva bli biodlare på hobbynivå.

Burk på burk av denna nyttiga och goda naturprodukt. De olika färgerna beror på vilka blommor som finns i omgivningen…

Det enda som egentligen får mig att tveka över det är att det verkar klurigt. Det finns så mycket som kan gå fel med de små bevingade vännerna. Som olika sjukdomar de kan få. Sedan är det ju också en kostnadsfråga, det är en hel del grejer man behöver. Begagnat ska man helst inte köpa har jag förstått då risken för sjukdomar då ökar.

Nu finns det som tur mycket hjälp att få via litteratur, kurser som lokala biföreningar håller och även via välvilliga mentorer som hjälper en med de frågor som oundvikligt kommer att dyka upp. Själv har jag fått låna en bok av dottern min och jag funderar på att gå en biodlarkurs till våren. Det finns kurser här i Laholm, för den som själv går i samma funderingar som jag. Och självklart finns det otroligt mycket fina hemsidor att få hjälp av på nätet. Jag ska inte rabbla upp en massa utan nöjer mig med, Allt Om Biodling, där man hittar det mesta att läsa om bin och biodling samt även länkar till biredskapsförsäljare som har utrustningen du behöver för din biodling.

De har idag tre kupor och har skördat sin första egna honung som vi fick ett par burkar av. Den var verkligen en smakupplevelse! Smälte liksom på tungan och smakade bara så mycket mycket bättre än den importerade honungen man kan köpa i butiken. För det är ju så att det i huvudsak är den importerade honungen som säljs mest i Sverige. Men det kan ju vi alla hjälpas åt att förändra genom att själva bli biodlare och gå med i en förening! En förening man bör gå med i är ju SBR ( Sveriges Biodlares Riksförbund )  som ju en är intresseorganisation för landets alla biodlare!

Kika på videoklippet nedan
Via videon här från Allt om biodling, får man en fin introduktion om hur det är att starta upp och bli biodlare..

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer1

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet