Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Svårt köpa nytt för kvinnor som skiljt sig!

SBAB har kartlagt hur möjligheterna att få lån ser ut för den som separerar i Sveriges största kommuner och som vill köpa en trea. Antagandet är att separationen sker i åldern 40–44 år och att det i hushållet finns två barn på fem och sju år som vårdnadshavarna har delad vårdnad om.

SBAB kan konstatera, givet en medianinkomst, att kvinnan som efter en separation vill köpa en trea inte har samma möjlighet som en man i samma situation.

Omkring 30 000 skilsmässoansökningar kommer årligen in till Domstolsverket. I tillägg finns ingen statistik alls på hur många som separerar i ett samboskap. När andra grupper kan fundera på hur de ska gå vidare på bostadsmarknaden, kanske vänta på bättre tillfälle, är det knappast ett alternativ för de som skiljer sig varje år.

Kvinnor som separerar kan ha svårt att hitta en ny bostad. Det visar en kartläggning från SBAB i landets största kommuner. Kvinnor med medianinkomst har inte råd att köpa en trea i någon av kommunerna. Men män med medianinkomst har råd att köpa i 9 kommuner av 20.

Det här är väldigt nedslående. Kvinnorna drar återigen det kortaste strået och man kan undra hur långt vi kommit egentligen, jag menar det är ju 2018 och inte 1918”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

SBAB har kartlagt möjligheten att få lån för en trea. Antagandet gäller en person som separerar i åldern 40-44 år och har två barn med delad vårdnad om. I uträkningen har SBAB utgått från både medelpriser och medelinkomster, så det kan se ljusare ut för enskilda personer. Varje år lämnas cirka 30 000 ansökningar om skilsmässa in. Dessutom separerar ett okänt antal sambos.

KÄLLA/LÄS MER; SBAB


LoveLaholm.se´s egen kommentar;
Apropå att kvinnor ofta får dra det kortaste strået gäller ibland även om de är gifta! Kan ta min egen lilla mor som exempel. Hon avled den 20 februari 2017. Hon var gift med min styvfar, Folke. De bodde tillsammans i en bostadsrätt i 36 år. Ändå stod Folke, som ensam ägare till lägenheten trots att min mor under alla år delat på hyran och tagit gemensamma lån på den.
Läs mer här vid intresse! Det stora sveket!

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet