Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Hallänningar lever längst i hela Sverige

Det är antagligen ingen slump att det är vi i Halland som lever längst i hela Sverige. Kanske beror det på havet, naturen och vindarna. Eller så beror det på att vi länge har förstått vikten av att ta hand om oss själva. Varje år kommer Statistiska Centralbyrån med prognoser på hur länge vi förväntas leva.

Kvinnorna på bilden har ingen anknytning till artikeln. Foto/Källa; Pixabay.com

Och Halland hamnar alltid i topp. Faktum är att Hallänningar har haft Sveriges högsta medellivslängd i över 100 år. Och med våra vidsträckta stränder, närheten till havet, friska vindar, skogar och sjöar och en lång historia av spa, hälsa och välbefinnande är det faktiskt inte så svårt att förstår varför. Idag finns mycket forskning som visar att det är bra att bada – särskilt kalla bad får igång kroppen och gör oss piggare och på bättre humör.


Kallbadhuset i Varberg. Foto/Källa; Pixabay.com

Man har länge vetat att havet och frisk luft gör gott för både kropp och själ och redan under 1800-talet började en tradition av havsbad växa fram i Halland.  Till exempel det vackra Kallbadhuset i Varberg.  Det är inte heller en tillfällighet att några av Sveriges absolut bästa spa-hotell ligger som ett pärlband längs Hallandskusten. Ett av de mest klassiska är ju det vackra, Falkenbergs Strandbad, som började byggas redan 1937. Ett annat är det praktfulla Kusthotellet i Varberg som också har anor långt tillbaka i tiden. Och vars fokus alltid legat på hälsa, bra mat och havets helande kraft.


Mellbystrand. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Vi här i Laholm, har ju inte begåvats med något kallbadhus eller spa… ännu. Men vi kan å andra sidan skryta med vår långa fina sandstrand, Sveriges längsta, hela 12 km lång, med plats för många. Så kom hit till Laholm och gå längs stranden, varva ner till ljudet av vågornas brus, ät närproducerad och ekologisk mat, ta ett uppfriskande dopp i havet och njut av vindens friska vindar. Gör just det som vi Laholmare har gjort i hundratals år – det är en hälsokur som bevisligen fungerar. För den som gärna badar som Vår Herre skapade oss, finns det ju även ett naturistbad i norra Mellbystrand där man kan slänga alla blöta åtsittande badbyxor och baddräkter och verkligen känna sig fri som Adam & Eva!

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet