Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Insekter i Sverige

När man har en liten trädgård där man odlar lite till husbehov stöter man ju ofta på olika slags insekter. Det är bin, getingar, humlor, fjärilar, steklingar, myror, skalbaggar och en massa annat småkryp. Några vet man ju vad de heter men långt ifrån alla. Men det finns fin hjälp att få!

Gulröd blombock, Stictoleptura rubra, hane. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

För en tid sedan skrev jag lite om biodling, som finns att läsa om här.  De har det tufft nu, både bina, bisamhällena och biodlarna. Torkan slår hårt mot både människa och djur här i Halland. Insekterna, Världen över, minskar i takt med klimatförändringarna verkar det som. På vissa håll är det riktigt illa.

Vi har ett par små land där vi odlar plocksallad, grönkål, bondbönor, potatis, jordgubbar, ärtor och lite kål. När jag skulle plocka lite av salladen idag hittade jag den här vackra lilla baggen ovan på bilden, sittandes på ett av bladen. Så ikväll gick jag in på facebookgruppen, Insekter i Sverige och frågade om någon visste vad det var för en gynnare. Det tog bara några minuter så fick jag svar av en som heter, Bengt.

Han förklarade att det är en, Gulröd blombock, Stictoleptura rubra, hane. Det är en riktigt trevlig liten grupp för de som är intresserade av att få veta vad alla små kryp man finner i trädgårdar, skogar, på ängar med flera ställen. Gör gärna ett besök därinne nästa gång ni hittar en insekt ni inte har något namn på.

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet