Laddar

15
jul

  • 15 juli, 2018

Så kokar du bondbönor!

Växande bondbönor; Foto: Carl Stridsberg, lovelaholm.se

De fungerar dessutom bra till till att bekämpa mullvadar. Vi har märkt att om vi odlar lite bönor runt rosor och annat så gräver inte mullvaden där. Vet inte varför, kanske avsöndrar bönorna någon lukt som mullvadar inte gillar? Det är i alla all vår lilla teori.


Bondbönor behöver lite stöd här i livet. Foto: Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Jag brukar trä ett långt snöre genom nätet och runt varje stjälk på en halvmeters höjd på ett ungefär. Det håller till de växt till sig för de får en relativt kraftig stamdel.

Lägger in ett litet recept på hur du förbereder och kokar färska bondbönor. Ett tips är att du kokar dem och servera med olivolja, svartpeppar, flingsalt och parmesan. Enkelt och delikat. De är rejält stora, de färska bondbönorna, men när de mjuka bönskidorna är borta och själva bönorna kokats så skalas de en gång till och kvar finns det små illgröna och mjälla bönor som är kalasgoda. Man kan laga mycket på bondbönor, men här gör jag inget konstigt alls. Rensa, skala, koka och njut bönorna ljumma med lite olivolja, nymald svartpeppar, flingsalt, parmesan och kanske några tunna skivor parmaskinka. De fungerar både till vegrätter eller kötträtter men själv njuter jag enbart av dem utan något annat. Då känner man bäst den goda smaken. Men som alltid gäller förstås att smaken är som baken – delad. Alla tycker inte om dem så mycket som jag. Frugan min är ingen diggare av dem. Hon föredrar gula bönor och vaxbönor. Bondbönor äter man till soppor, stuvningar och grytor eller råa i sallader. Ett litet recept nedan följer ….


Spritade, urplockade, sköljda och redo för nästa steg. Foto: Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Recept bondbönor

– Börja med att dela och plocka ut bönorna ur bönskidorna.
– Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
– Häll av i ett durkslag eller sil och spola snabbt i kallt vatten.
– Skala bort den lite sega ljusa hinnan. Kvar blir de inre illgröna bönorna.
– Lägg upp de gröna bönorna på assietter. Bönorna är godast nykokta och varma.
– Ringla över olivolja, lite nymald svartpeppar, lite flingsalt, hyvlad parmesan och färsk basilika.
– Klart att servera!


Rensade och klara för förtäring. Råa i sallad eller enligt receptet. Foto: Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Resterna, skalen och kapslarna kan man, om man har egna höns, koka lite och hacka sönder och ge till dem. Det är en uppskattad delikatess. Och efter allt pillande med rensningen känns det bra att även resterna kommer till användning. Ni som inte har höns kan kanske använda resterna i komposten.

Vill du själv odla bondbönor?
Bondbönor är tacksamt att odla. Till och med jag klarar av det så då lär alla gånger du göra det. De behöver lite omtanke just när de växer upp och stammen inte är så stark. Vatten, lite hönsgödsel/hästgödsel eller liknande i jorden som man grävt ner på hösten året innan och lite sol så växer de som katten och de sköter sig i stort sett själva tills du skördar dem. Bondböna har ett relativt stort näringsbehov innan de kvävesamlande bakterierna kommer igång. Ungefär som med grönkålen våran. Fast de måste man rensa bort fjärilslarver från, det behövs inte med bondbönor.

Bondböna trivs i de flesta välbearbetade jordtyper med ett pH-värde på ca 6,5. Du kan så, så snart jorden reder sig, bondböna gror redan vid en temperatur på 4-5C°. Sådjup 5-6 cm, plantavstånd 10-20 cm och ett radavstånd på 40-60 cm. Bondbönor tål lätt frost. Sedan tillkommer ju den vanliga ogräsrensning, luckring och uppbindningen av plantorna som jag beskrev härovan. Plantorna angrips nästan alltid i skottspetsarna av svarta bladlöss. För att förhindra detta toppar man plantorna när blommning och fruktsättning är över. Fröna, som är rika på protein, mineraler, vitaminer och fiber skördas efterhand hela sensommaren och hösten, omogna och fortfarande mjälla, grönvita eller mörkt gröna. Du förvarar bondbönorna antingen djupfrysta efter förvällning, eller torkade. Det finns ju lite olika sorter av Bondbönan. Som ”Express”, en tidig sort som ger bra skörd.”Green hangdown, medelsen”, hög sort med långa baljor. (De jag visar på bilderna här på sidan) och så ”Talia”, som ger rikligt med korta baljor, små bönor.

Mer om Bondbönan
Bondböna (Vicia faba) eller favaböna är en art i familjen ärtväxter. Arten förekommer inte vild utan har uppstått i kultur i norra Afrika och sydvästra Asien. Den odlas nu på många håll. Bondbönan är den ursprungliga ”bönan”. Namnet överfördes senare på arter i det amerikanska bönsläktet, däribland den vanliga bönan.

Bondbönan odlades redan på 1200-talet i Sverige. Den var fram till 1940-talet en mycket vanlig grönsak i Sverige. I Bohuslän odlade man ofta för att gråärtorna skulle ha något att klättra på. I Östergötland sådde man bondbönor mellan potatisraderna.

Ätlighet & Giftighet
Eftersom bondbönan är en ärta, kan den ätas rå. Som kokta är bondbönor en god källa till näring. Bör ej konsumeras av personer som behandlas med monoaminoxidashämmare (ett antidepressivt läkemedel) då den innehåller höga halter av tyramin.

Förutom de sorter som står nära ursprunget och kallas bondbönor, finns två sortgrupper:

Hästböna (V. faba Equina-Gruppen) – odlas som foderväxter.
Åkerböna (V. faba Minuta-Gruppen) – odlas som grönsak, gröngödsel och foderväxt.

KÄLLA/LÄS MER [ Wikipedia]

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.