Laddar

22
jul

  • 22 juli, 2018

Skogsbranden i Västmanland 2014

Foto/Källa; Pixabay.com

Räddningsinsatsen avslutades officiellt den 11 september, efter 43 dagars kamp.

Ett sjuttiotal byggnader, ett område på 13 100 ha och 1,4 miljoner kubikmeter skog brann upp. Branden i Västmanland var då den mest omfattande branden i modern svensk historia. Det är troligtvis också landets mest utredda händelse… så här långt


Foto/Källa; Pixabay.com

Branden blir utställning
Den 15 september inviger Västerås konstmuseum en utställning med verk som på olika sätt relaterar till den stora skogsbranden i Västmanland. Medverkande konstnärer är bosatta eller verksamma i länet. Utställningen ska pågå till den 11 november 2018.

Källor;
Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen i Västmanlands län, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

LoveLaholm´s egen kommentar;
Det här var alltså bara fyra år sedan. Då kunde man väl aldrig tro att vi bara fyra år senare skulle få höra talas om en skogsbrand i Sverige, som i vart fall till en sammanlagd yta var större än den i Västmanland? Själv tänkte jag att efter den här tragiska händelsen, denna hemska och helvetiska upplevelse för de närmast drabbade, som mist hus och hem, sin skog och hela sin livsmiljö, där till och med en dödats och flera skadats allvarligt; att det inte skulle kunna hända igen. För nu skulle våra folkvalda politiker, brandorganisationer, militär och frivilliga organisationer med flera slå sina kloka huvuden ihop och komma med åtgärder som skulle säkerställa att en sådan här katastrof inte skulle uppstå igen. I alla fall inte i den omfattningen. Nu måste de väl ändå köpa in fler brandflygplan och helikoptrar, fixa krångliga regler och avtal som bara försvårade släckningsarbetet och på andra sätt säkerställa att Sverige stod bättre rustad inför liknande katastrofer?

Svaret på min egen fråga får tyvärr besvaras med ett nej. Än en gång blev man tagen på sängen. Än en gång stod man handfallen från Regeringens sida. Än en gång har man svikit förtroendet. Visst, man kan skylla på den stora flyktingtillströmningen  2015. En ny, lite annorlunda kris med 150 000 människor på flykt som fann en ny tryggare tillvaro i vårt land. Man kan säkert skylla på mycket från Regeringens sida. Men det hjälper inte, katastrofen är ett faktum. Många tragedier har spelats upp i efterdyningarna av katastrofen, som när jag skriver detta, inte på långa vägar är slut.

Den stora utställningen om Västmanlands skogsbrand, som vi väl alla trodde skulle bli unik, får nu följas av ännu en som förmodligen visar sig vara än värre. Men den stora frågan egentligen inför framtiden är; Kommer detta att hända igen? Kommer det kanske redan nästa sommar, eller kanske redan i år, bryta ut nya bränder som får Västmanlands skogsbrand att liknas mer vid en lägereld? Eller kommer vår Regering äntligen sätta ner foten och ta till kraftfulla åtgärder för att på alla sätt förhindra något liknande att hända igen? Alla har vi ju fått veta att det ska utbildas fler Poliser. Många många fler. Kanske behöver vi inför framtiden även utbilda många många fler brandmän, skaffa många många fler brandskyddsfordon och flyg? Eller ska hela Sveriges skogar brinna upp innan vår Regering får till något vettigt? För fler utredningar kan vi vara säkra på att det kommer att bli. Tonvis med papper som ska skyfflas runt och studeras. Skattemedel kommer att rulla för att göda byråkratins kvarnar. Återstår att se om något bra kommer ut ur det. En sak är klar. Det får gå snabbt!

Relaterat på LoveLaholm.se´s systersajt HittaUpplevelse.se; 

Viktig information med anledning av skogsbränderna!


Foto/Källa; Pixabay.com


Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!

En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.