Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Upplev århundradets längsta blodmåne

Missa inte en kosmisk upplevelse –  Århundradets månförmörkelse! När månen glider in i jordens skugga den 27 juli och blir blodröd kan du uppleva 2000-talets längsta totala månförmörkelse. Månförmörkelse är precis som solförmörkelse ett sällsynt fenomen.

Foto/Källa; Pixabay.com

Men nu dröjer det alltså inte länge innan du kan få uppleva en partiell eller total månförmörkelse igen. Nästa är inte förrän den 21 januari 2019. Vid en penumbral månförmörkelse är månen endast i området penumbran, där det endast delvis är skugga. Vid denna typ av förmörkelse ser månen mörkare ut än normalt. Eftersom vägen in till umbran alltid går genom penumbran innebär en total månförmörkelse alltså alltid även en delvis månförmörkelse.
Källa/Läs mer; [Wikipedia]

 

På fredag kväll 27 juli sker en total månförmörkelse som kan ses från hela landet. Månen går upp totalförmörkad i större delen av landet utom i den sydöstra delen där den reser sig redan strax innan totaliteten börjar. För att hitta månen på den ljusa skymningshimlen bör man helst ta reda på i förväg var månen kommer att gå upp, till exempel med kompass och planetarieprogram. När det mörknar kommer månen så småningom att framträda tydligt för blotta ögat eller med fältkikare. Exakt när det sker och hur lätt månen blir att se beror på hur mörk jordens skugga blir, vilket är svårt att säga i förväg. Helt säkert blir dock månen roströdaktigt färgad, ett fantastiskt skådespel!

Totaliteten börjar 21:30 svensk sommartid och avslutas 23:13. Därefter rör sig månen gradvis ut ur kärnskuggan för att helt lämna den 00:19. Klockan 01:28 är förmörkelsen över då månen har lämnat även halvskuggan. Som grädde på moset kommer den ljusa (och likaså rödaktiga) planeten Mars att befinna sig 6 grader söder om månen; den stiger upp ungefär en timme senare.

Mer information för svensk horisont finns på Norrköpings Astronomiska Klubbs webbsida!

CITAT/KÄLLA; SAAF,Johan Warell

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet