Laddar

22
aug

  • 22 augusti, 2018

D-vitaminer hjälper dig att hantera hösten och vintern!

Sommaren 2018 slog en hel del värmerekord året runt. En hel del glass har avnjutits och många har svalkat sig i Laholmsbukten. De senaste dagarna har dock vindarna vänt och det är tydligt att hösten knackar på vår dörr. Medan vissa välkomnar de kyligare halvåret med öppna armar är det andra som känner sig lite vissna över att det snart är slut på grillkvällarna långt in i de ljusa och varma nätterna.

Även om det känns motigt är det viktigt att komma ihåg att hösten har mycket att erbjuda. Det är vackert att se bladen skifta färg här i vår mysiga bygd och snart kan man besöka bio Maxim utan dåligt samvete för det goda vädret. För att bäst hantera hösten och vintern är det dock viktigt att du får i dig rätt mängd D-vitaminer.

D-vitaminer stärker skelettet och humöret

D-vitaminer är otroligt viktiga för vårt välmående. Dels har de den fantastiska förmågan att stärka skelettet och minska riskerna för benskörhet, dels menar många forskare att de motverkar risken att drabbas av cancersjukdomar, demens och depression.

Huruvida D-vitaminer hjälper mot depressioner eller inte är fortfarande omtvistat, men många läkare vittnar om att patienter som har börjat med D-vitamintillskott hanterar årets mörka månader bättre. Det finns nämligen vissa delar av hjärnan som är i ständigt behov av dessa ämnen.

I fem års lång engelsk studie med 2 700 barn som deltagare var det tydligt att de barn som regelbundet fick tillskott av D-vitamin löpte mindre risk att bli deprimerade under tonåren.

Så får du i dig D-vitaminerna

Under sommaren får vi i oss tillräckligt av detta nödvändiga ämne automatiskt, eftersom D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. I juli månad räcker det till och med att vara ute i solen femton minuter två till tre gånger i veckan, men under hösten och vintern måste vi få i oss vitaminerna i vår kost.

D-Vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk, men det finns också i svamp, mjölkprodukter och kött. Men inte i alls lika stor utsträckning. Om du vet med dig att du inte äter fisk 2-3 gånger i veckan kan det vara en bra idé att köpa vitamintillskott.

I dagsläget finns det många apotek på den svenska marknaden och de flesta av dessa säljer också tillskott rika på D-vitamin. Nästan alla svenska apotek har också en internetbutik, som det direkt går att beställa från. På så sätt går det att jämföra priser och produkter online och verkligen se till att man får hem den bästa varan till rätt pris.

Det mörka vinterhalvåret behöver inte vara av ondo. Fundera över hur mycket D-vitamin du egentligen får i dig och om du känner av att det förmodligen inte är nog, så är det förmodligen värt att investera i vitamintillskott.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.