Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Eldnings- och bevattningsförbud hävs

Den senaste tidens nederbörd och en gynnsam prognos för vädret framåt gör att bevattningsförbudet i Laholms och Halmstads kommun hävs omedelbart och eldningsförbudet i morgon tisdag den 21 augusti klockan 09.00.

Foto/Källa; Pixabay.com

Den senaste tidens nederbörd och en gynnsam prognos för vädret framåt gör att bevattningsförbudet i Laholms och Halmstads kommun hävs omedelbart och eldningsförbudet i morgon tisdag den 21 augusti klockan 09.00.

Sommarens långvariga torka i kombination med höga temperaturer gjorde det extremt torrt i skog och mark i södra Halland. Även vattenproduktionen har varit väldigt hög under den varma sommaren. De senaste veckornas nederbörd gör dock att läget förbättrats avsevärt.

På grund av den extremt höga förbrukningen av dricksvatten infördes den 5 juni bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vattenanvändningen var så stor att det inte fanns någon marginal för att hantera störningar eller avbrott.

Slösa inte
Även om det inte längre är förbjudet att vattna med slang, så är det förstås värdefullt att inte slösa. Att samla regnvatten för bevattning är bra. Att vattna med kanna eller droppbevattning rekommenderas. Det är också bra att vattna tidig morgon eller sen kväll, så att största delen vatten kommer till nytta.

Spartipsen för smartare vattenanvändning gäller året runt. Ta exempelvis en kortare dusch istället för bad i badkar, låt inte kranen rinna i onödan, ställ bringare i kylen för kallt dricksvatten, samla regnvatten för bevattning och använd snålspolande toaletter och munstycke på kranar och duschar.

Eldningsförbudet tas bort
Räddningscheferna i Halmstad, Laholm och Hylte beslutade tillsammans med Falkenberg och Varberg att också helt häva rådande eldningsförbud, som infördes den 23 maj. Från och med i morgon, tisdagen den 21 augusti klockan 09.00, räder därmed inget eldningsförbud.


Foto/Källa; Pixabay.com

− “Det understa marklagret är fortfarande väldigt torrt, men vi har tack vare regnet inga extrema nivåer längre och väljer därför att häva eldningsförbudet”, säger räddningschef Hans Ekberg.

Det är dock alltid viktigt att vara försiktig med eld i skog och mark. Brandriskprognosen uppdateras varje dag och det är klokt att kontrollera risken innan man väljer att elda. Den som startar en brand är personligt ansvarig för konsekvenserna.

− “Jag upplever att de allra flesta har haft stor förståelse och respekterat eldningsförbudet i sommar. Det har varit en framgångsfaktor när vi nu konstaterar att Halland har varit förskonad från större bränder trots att risken varit väldigt hög”, säger Hans Ekberg.

Kontakt bevattningsförbudet:
Mattias Leijon, förvaltningschef Laholmsbuktens VA, 070-591 51 37

Kontakt eldningsförbudet:
Halmstad: Hans Ekberg, räddningschef, 070-379 23 25
Laholm: Andreas Nilsson, räddningschef, 0430-267 03
Hylte: Magnus Åman, räddningschef, 0345-181 65

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet