Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Nytt källsorteringssystem i Laholm

När du tar ut soporna tror du kanske att du tar ut soporna, men det du verkligen tar ut är värdefulla råvaror och naturmaterial. Så till att börja med handlar inte återvinning bara om att sortera skräp, det handlar om att inte slänga bort värdefulla varor. De nya fyrfackskärlen rullas ut från och med 1 oktober till permanenta hushåll i Laholms Kommun. Fritidshus får nya kärl våren 2019.

Bilden; Det blir betydligt bättre med en tunna med fyra fack än fyra fristående tunnor. Foto/Källa; Pixabay.com

Det finns en hel del missuppfattningar och myter kring återvinning. Vissa hävdar fortfarande att materialet i återvinningskärlen i hemlighet skickas till soptippar snarare än återvinns, eller att återvinna är mer skadligt för miljön än att inte återvinna. Inget av detta är sant. Sanningen är att återvinning är mer viktigt än det någonsin varit.

Varje ton återvunnet papper sparar 17 träd.
Återvinning av en glasflaska ger tillräckligt med energi för att hålla en glödlampa tänd i 4 timmar.
Det tar 95% mindre energi att återvinna aluminium än att producera det.
Det tar 70% mindre energi att återvinna plast än att producera det.
Det tar 40% mindre energi att återvinna glas än att producera det.
Plastpåsar och andra plastsopor som kastas i havet dödar så många som 1 miljon olika livsformer i haven varje år.
Återvinning av plast sparar dubbelt så mycket energi som att bränna det i en förbränningsugn.

Vill du veta mer?
Läs mer om varför återvinning är så viktigt i broschyren ”Så allt detta väsen om det där med återvinning”.

Besöksturné 12 maj – 7 september
Från den 12 maj till den 7 september kommer man på planeringskontoret att besöka orter runt om i kommunen för att visa upp de nya flerfackskärlen och dela ut shoppingbagar. Dessutom bjuds det på underhållande visning av Ohlssons som kommer ha en sopbil på plats för att demonstrera hur tömningen går till. Självklart får barnen prova på att sitta i förarsätet.

Utdelning av klimatsmarta shoppingbagar
Utöver att sortera rätt finns det massor du kan göra för att bidra till en bättre miljö. Ett exempel på vad du kan göra är att inte köpa plastkassar när du handlar. Därför kommer vi dela ut rejäla shoppingbagar i klimatsmart material när vi kommer på besök. Passa gärna på att ställa frågor till oss – vi finns där för dig.

Tidplan och ytterligare information hittar du här i ”Inbjudan besöksturné”.

Flerfackskärlen införs från och med hösten 2018
För att minska vår miljöpåverkan och öka återvinningen introducerar Laholms kommun ett nytt system för insamling av avfall. Från och med hösten 2018 ska samtliga villa- och fritidshushåll i kommunen använda flerfackskärl för att hantera förpackningar och det avfall som vi idag lägger i ”det gröna kärlet”. Inget annat källsorteringssystem är så effektivt som flerfackskärlen vad gäller enkel hantering och sortering.
Här ser du hur man placerar dem på tomten

Videoklippet; Här kan du se hur hämtfordonet ser ut och hur hämtningen går till.
NTM tillverkar ett tömningsfordon för PWS fyrfackskärl. Bilen har en kort hjulbas och svängbar bakaxel för att komma fram även på småvägar. De dubbla kärlliftarna gör att kärlet töms i en cykel i respektive fraktionsfack.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet