Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Utforska Zagrebs hemligheter!

Även om Laholm är underbart kan det vara skönt att resa lite längre bort i semestertider. En del föredrar sol- och badresor, och andra tycker att det är mer intressant att besöka en stad. Om man vill resa till en stad som är en av Europas trevligaste, som inte är så långt borta och som bjuder på härliga upplevelser så är Zagreb i Kroatien helt rätt. Det är en ganska liten och gångvänlig stad, vilket gör den perfekt för en kort semester.

Paviljongen i Zagreb. Foto/Källa; infinitecroatia/Pixabay

Zagreb ligger mellan berget Medvednicas sluttningar och floden Sava, och där bor ungefär 800 000 människor. Stadens historia är lång och rik, och redan för 50 000-80 000 år sedan levde det människor i området. Det moderna Zagreb har sitt ursprung i två separata bosättningar, Kaptol och Gradec, vilket är stadens historiska kärna och kallas Övre staden. Dess motpol, Nedre staden, har kommit att utformas de senaste 150 åren. Här finns drag av klassicismen, secessionen och modernismen på byggnaderna. Stadsdelen Nya Zagreb uppfördes söder om floden Sava efter andra världskriget. Stilen präglades av tidens politik, och de flesta byggnader som uppfördes här fram till 90-talet är i socialistisk stil.


Foto/Källa; Eelffica/Pixabay.com

År 1527 införlivades Kroatien och Zagreb i det habsburgska riket, och Zagreb blev centrum för ekonomi, kultur och politik i Kroatien. Alliansen med det habsburgska riket varade i mer än 400 år, och det innebar att staden aldrig intogs av osmanerna. Det har resulterat i att många av de äldre byggnaderna och konstruktionerna i staden finns kvar. År 1918, blev Zagreb medlem i det nya riket som kom att kallas Jugoslavien, men sedan 1991 är Kroatien återigen ett självständigt land med Zagreb som huvudstad. Men Kroatien erbjuder inte bara stadsresmål, utan är även en väldigt populär destination för bad och sol.

Boende i Zagreb
Visst finns det gott om hotell i Zagreb, men man får oftast en mer autentisk upplevelse av staden och landet när man bor i en lägenhet eller ett semesterhus. På Interhome.se kan man se och boka de bästa och billigaste alternativen för eget boende, och många som reser med familjen brukar välja ett hus eller en lägenhet. Det blir inte bara billigare, utan kan även många gånger vara betydligt mer praktiskt.

Torget Ban Jelačić Square är det centrala torget i Nedre staden, och området är fullt av marknader. Det är ett mycket livligt ställe nästan hela dagarna, och det är här man ska köpa hantverk, bakverk, delikatesser, sylt och honung. Strax runt hörnet från torget ligger blomstermarknaden, fylld med de mest färgstarka blommorna. Några steg därifrån finns den centrala marknaden, som erbjuder ett överflöd av färska frukter och grönsaker. Det här är det absolut bästa stället att köpa sina matvaror om man är i stan i några dagar.


Towers. Foto/Källa; PredragKezic/Pixabay.com

En annan plats i Nedre staden värt ett besök är Zagreb 360. Man tar hissen upp till 16:e våningen, och hälsas där med en spektakulär utsikt över hela staden. Terrassen är inhägnad för att hålla besökarna säkra, men man får utan problem in sin kamera mellan gallret så att man kan få några fina sceniska foton. Zagreb-katedralen är en av stadens främsta sevärdheter. Det sägs vara den största sakrala byggnaden i gotisk stil sydost om Alperna, och du kommer att se katedralens spira nästan var du än befinner dig i staden.


Katedralen. Foto/Källa; PredragKezic/Pixabay.com

Det är en relativt lätt promenad att ta sig från Nedre till Övre staden, med många små fina gårdar och sidogator att se på vägen. Det första landmärket man ser när man kommer till den Övre staden var den stora stenporten, som brukade vara den östra porten i den medeltida bosättningen. Porten kanske inte ser så mycket ut för världen från utsidan, men när man kommer in, ser man att den till och med rymmer ett litet kapell. Det finns en berättelse som säger att en stor eldsvåda år 1731 förstörde porten, men när elden och röken skingrades visade det sig att en enda sak hade klarat sig; en målning av Jungfru Maria med Jesusbarnet. Detta sågs som ett mirakel, så man byggde ett kapell inuti porten. Direkt när man kommer in i Övre staden kommer ser man ofta människor som är här för att be, tända ljus och tacka för att man fått svar på sina böner. Kapellets väggar är täckta av meddelanden om tacksamhet.

Ett av de museum man måste besöka när man är i Zagreb är Museum of Broken Relationships. Det är ett av de mest ovanliga och minnesvärda museerna i världen. De visar objekt från hela världen, allt från en champagneflaska till ett par röda klackar och en yxa, men det speciella med sakerna på museet är inte sakerna själva utan historien bakom dem. Föremålet har en särskild betydelse för de två berörda parterna i ett förhållande som inte höll. Varje objekt har en anteckning som förklarar objektets relevans, och även hur förhållandet slutade. Vissa stycken är bara ett par rader medan andra är hela uppsatser. Vissa är humoristiska, vissa är hoppfulla, och andra är rent tragiska.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet