Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Vad är antisemitism?

Det är nu mindre än en månad kvar till valet. Ett val som kanske är viktigare än någonsin. Klimatfrågorna, välfärden, skolorna, sjukvården och kriminaliteten är viktiga frågor. Likaså vilka värderingar som ska prägla vårt land. Jag är med i en facebookgrupp som heter “Svenskar som stödjer Israel”. För mig är det viktigt att vara med och stödja den enda demokratiska staten i Mellanöstern. Det är så mycket hat och så mycket fördomar mot detta lilla stolta land och mot judar. Därför är det viktigt att lyfta fram andra nyanser av landet än som ofta syns i de vänsterorienterade medierna.

Jerusalem, Israels huvudstad. Foto/Källa; Go-Israel 

Antisemitism är fördomar och hat mot judar. Den liknar andra former av rasism, men har också vissa särdrag. Antisemitism kommer till uttryck som attityder och föreställningar, men också som handlingar – till exempel diskriminering och våld – som riktas mot judar eller de som uppfattas som judar.

Antisemitismen bygger till stor del på historiskt och kulturellt förankrade föreställningar om judar som förs vidare, förändras och anpassas efter nya omständigheter och behov.

Den antijudiska tanketraditionen utvecklades till en början av den kristna kyrkan. Den bidrog starkt till att judar i Europa under hundratals år utsattes för diskriminering och förföljelse. Under 1800- och 1900-talet påverkades hatet alltmer av nationalism och rastänkande. Det mest extrema exemplet på antisemitism är Nazitysklands folkmord på närmare sex miljoner judar under andra världskriget. Även idag utgör fördomar och hat mot judar ett allvarligt problem i Europa, Mellanöstern och andra delar av världen.

Läs mycket mer här om Antisemitismen!

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)
I dag, 20180817, lanserar SKMA och Forum för levande historia ett nytt digitalt informations- och undervisningsmaterial om antisemitism. Syftet med materialet är att ge högstadie- och gymnasieelever och andra intresserade grundläggande kunskaper om antisemitism både historiskt och idag samt att stärka förmågan att identifiera och bemöta antijudiska uppfattningar.
Här hittar du materialet: https://antisemitismdaochnu.se/ 

Vill du veta mer om Israel, ur ett turistiskt perspektiv?
Då kan du läsa här på lovelaholm.se´s systersajt, HittaUpplevelse.se om Israel!

Facebookgruppen;
Svenska som stödjer Israel

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet