Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Ekollon som föda och som planta!

Under alla mina år i skogen, som privatperson och som skogshuggare har jag aldrig sett så många ekollon i hela mitt liv som jag såg häromdagen när jag kom cyklandes mellan Laholm och Ahla. Det formligen kryllade av små avlånga ekollon, de täckte nästan marken helt.

Det är intressant med tanke på att det ju är så att när träd känner av torka och får ont om vatten så släpper de grenar för att minska på näringstillförseln. De träd som har frukter, sätter mer frukter. Allt för att försöka överleva som art, det finns liksom inbyggt i dem! Så ekarna, trots att deras rötter når långt ner efter sökandet av vatten, har nog känt av torkan och den extrema värmeböljan och vattenbrist vi hade denna sommaren. Därför har de satt mer ekollon än vanligt, allt för sin överlevnad! Det är väl lite som med oss människor kanske? I vissa fattiga länder i Afrika, föder man fler barn för att försäkra sig om att någon ska överleva. Djungelns hårda lag råder alltjämt, såväl i Afrika som i Ahla!

Ekollon som föda
I alla fall la jag mig på knä och plockade en halv kasse med dessa gröna små rikedomar av ekollon på vägen hem. Detta för att vår dotter och hennes man har Linderödssvin de föder upp och de älskar ekollon. Men också för att testa på att äta dem själva! Ekollon har likt andra nötter ett mycket högt energi och näringsvärde och kan därför vara mycket användbara i överlevnadssituationer. Färska ekollon innehåller stärkelse (60%), fett (4%), protein (7%) och garvsyra. Ekollon är beska i smaken på grund av den höga andelen garvsyra. De kan inte ätas utan först ha kokats eller rostats, vilket mildrar smaken. Plocka antingen de gröna frukterna innan de fått skal, eller de som mognat och fått skal. De omogna är mildare i smaken medan de mogna har ett högre näringsinnehåll. Rostning i ugn eller på glöd: Rosta i ca 15 minuter i 275 grader tills skalet blir brunförkolnat. Skala sedan ekollonen. Kokning: Koka skalade ekollon i vatten som byts några gånger tills dess att vattnet inte smakar beskt.

Odla en ek från ett ekollon
Jag plockade även några för att försöka odla fram lite ekar på tomten våran. Finns det något finare sätt att njuta av ekollonen än som en egen liten ek i en vas? Det krävs en hel del tålamod för den som vill ha en liten ekplanta. Ska man däremot vänta på att ekplantan växer upp och blir ett sådant där urtjusigt klätterträd får man vänta länge. Några generationer om man vill h en “Sparbanksek”.

Så här gör man;
Lägg ett ekollon i vatten i 3–6 veckor tills en grodd syns. Sätt den sedan med grodden nedåt i en vattenfylld liten vas, äggkopp eller hyacintglas i ytterligare 3–6 veckor. Efter ett tag kommer det rötter och plantan tar fart uppåt. En liten ek kan stå länge i en större burk eller ekollonvas i fönstret, se till att byta vatten ibland bara. Eller plantera ut den i trädgården till våren.
Estrid Ericsons vackra ekollonvas är speciellt  vackra, läs mer här om dem!


Estrid Ericsons vackra ekollonvas

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet