Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Hösten 2018 – när Sverige upptäcker Halland som det nya matmeckat

Vi har blivit en region inom mat att verkligen lita på som konsument och besökare. Är det en slump? Självklart inte. Är det tur? Antagligen inte. De bönder som förvaltat jorden vi ärvt har vetat detta länge.

Nyskördat från det halländska skafferiet. Foto: Kristin Lagerqvist

I Halland har vi alltid varit bra på mat, men nu har även resten av Sverige börjat upptäcka det. Några exempel:

– Två nationella TV-program från Halland sänds i höst, på tema mat på bästa sändningstid. ”Timjan, tupp och tårta” med Lisa Lemke (SVT1) och My Feldts nya program på TV7 som kommer senare i höst.

– Varje helg, mellan mitten av augusti fram till mitten av oktober, är det skördefester och matevenemang som lockar flera tusen besökare.

– Restauranger och matkreatörer skjuter som skott mot den nationella och internationella mathimlen. Stedsans in the Woods, Köket och Feldt’s Bröd och Konfekt är några av dem.

– Falkenberg utses till “Årets värt en resa” i White Guide Sverige.

Vi har blivit en region inom mat att verkligen lita på som konsument och besökare. Är det en slump? Självklart inte. Är det tur? Antagligen inte. De bönder som förvaltat jorden vi ärvt har vetat detta länge. Vi har bevarat gamla fina traditioner av att odla grödor på ett ytterst hantverksmässigt sätt, som exempelvis pepparroten i Fjärås där Sveriges största pepparrotsodling finns. Vi har hittat nya sätt att ta tillvara på det i naturen fria och till synes märkliga, som den havsnära ogräsplockningen i Ugglarp som blivit känd bland stjärnkrogar. Vi har omvärldsbevakat och ställt oss frågan: “Nog måste väl quinoa kunna växa här”? För att inte tala om det traditionella lantbruket som alltid har varit en viktig basnäring. Så det där med att vi kan, vill och till och med är bra på det vi gör, det är sedan gammalt.

Det som är nytt och som har hänt de senaste åren är att kopplingen mellan aktörer inom livsmedelskedjan har stärkts. En känsla av samarbete och samhörighet, ett VI inom näringen har växt sig starkare. Det handlar idag om relationer mellan människor och deras berättelser om passion, lust, glädje, mod och driv.

Halländska småskaliga producenter hittar idag in på stjärnkrogar runt om i Sverige och deras berättelser lyfts med stolthet. Flera Halländska krogar, caféer och bagerier har idag blivit nationella succéer. Detta till stor del på grund av deras förmåga att berätta om sina rötter som de har djupt rotade i den närliggande livsmedelsproduktionen. Både storskaliga och småskaliga producenter utgör rötterna för de här matkreatörerna.

När vägen från jord till bord blir kortare ökar innovationskraften och modet att satsa. Först på individuell nivå men snabbt sprider det sig till andra som samlar mod och kraft. Ett gediget arbete har länge gjorts från regionalt håll. Nu är det näringen som tar initiativ till samskapande och samarbete med Region Halland, LRF, Signerat Halland och Hallands Matgille i ryggen. Projektet finansieras av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Skördetid i Halland
”Skördetid i Halland” samlar allt det fantastiska som händer mellan mitten av augusti till mitten av oktober runt mat och dryck. Det ska vara lätt att upptäcka hela Halland, producenter och matprofiler, matevenemang och skördefester, gårdsbutiker, smultronställen och en mängd mat- och dryckesupplevelser.

Intresset är mycket stort för det lokalproducerade. När Johnssons Gård utanför Varberg förra helgen öppnade portarna till sin första matmarknad var det redan fullt på den stora parkeringen och förväntningarna från utställarna uppnåddes redan halvvägs in i marknaden. För att inte tala om Falkenbergs matdagar som slog alla rekord i antal besökare nu i helgen.

Den kommande helgen är det dags för fler premiärer som lyfter två populära halländska profilprodukter. Kungsbackas nya höstfest hyllar pepparroten den 14-15 september och Grönkålens dag firas i Ingeland, norr om Halmstad och söder om Falkenberg, den 15-16 september.

Inspiration och information är tanken bakom www.skordetidihalland.se

Facebook: Skördetid i Halland

Destination Halland är Region Hallands besöksnäringsavdelning och vi vill visa internationella besökare det många av oss redan märkt. Att det är något speciellt med Halland. Därför jobbar vi för att fler internationella gäster ska upptäcka oss.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet