Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Hur gick det med vildbihotellen?

Vi tänkte ju det var dags att göra en insats för bina och för forskningen. Så vi anmälde oss till Naturskyddsföreningens kampanj ”Bli bivänlig” och deras rapportering om antal bihotell som de körde i somras. Att bli bi-vänlig bestod bland annat i att man köpte ett ”Vildbii-hotell”. Eller tillverkade det själv. Sedan skulle man rapportera sitt befintliga vildbihotell eller påbörjade bygge till Naturskyddsföreningen som placerades ut på bi-vänliga kartan ….

Foto/Källa; Pixabay.com

Nu är vi på LoveLaholm med på kartan bland de 6687 st bihotell som inrapporterats till Naturskyddsföreningen!

När man hade rapporterat in sitt bihotell skulle man få hem en fröpåse så snart som möjlig lovade man.  Vi har inte fått någon fröpåse ännu så det blir att kontakta dem.  När man hade fått hem sin fröpåse var det bara att plantera blommor som bina och humlorna gillar för glatta livet! Inne i facebookgruppen, Trädgårdsskafferiet, har jag fått lite tips på bra blommor och växter för våra små  bevingade vänner. Men vi tar gärna emot fler tips till nästa vår och sommar!

Hjälp bina med ett vildbihotell
Ett vildbihotell kan se ut på olika vis. Köp ett färdigt eller bygg själv. Det viktiga är att de kommer upp! Det här bihotellet nedan har vi själva på vår tomt. Lite hål i vedkubbar bara. Tanken är att vi ska utöka ”hotellet” och ha fler olika rum. Ett regnskydd/vindskydd ska jag också försöka snickra dit.


”Hemmasnickrat” bihotell. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Hjälp vildbina så hjälper de dig
• Hjälp till att minska vildbinas bostadsbrist med vildbihotell. Det finns 270 arter av vilda bin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade och är hotade eller minskar kraftigt.
• Bina pollinerar blommor så att det blir frukt, bär och mera blommor. De är livsviktiga för oss och hjälper oss att få mat. Bygg det – hur enkelt som helst! Du behöver bara en träbit som är minst
6 cm tjock och en borrmaskin, med 3–10 mm borr. Eller bygg det av bamburör eller andra ihåliga växter.
• Ett vildbihotell kan också målas med giftfri färg, men måla inte i hålen.
• Man kan sätta ett kycklingnät framför vildbihotellet för att hindra småfåglar att nå bina.

Så placerar du vildbihotellet
Soligt – i söderläge.
Skyddat – gärna regnskyddat.
Synligt – så att du enkelt kan
spana efter små bin vid boet.

Så funkar vildbihotellet
• Många vilda bin behöver hål att bo i, 3–10 mm i diameter och minst 5 cm djupa. Hålen ska inte vara genomgående.
• Vildbihotellet kan användas under hela året av olika bi-arter och andra steklar av olika storlek. Det ska sitta uppe hela året och behöver inte rensas.
• Bina lägger flera ägg och matpaket till sina ungar i varje rör och bygger skiljeväggar. Ungarna utvecklas och flyger ut.
• Var inte rädd att bli stungen – de ensamlevande vildbina är mycket fredliga.

Fungerar vildbihotellet?
Ja oftast fungerar det, testa själv! Du ser om det är bebott genom att rören är igenmurade med blad eller lera. Men bina hotas också av brist på blommor och av gifter.

Läs mer på bivänlig.nu

Lite mer Bi-fakta
UTAN BIN, INGA JORDGUBBAR I MJÖLKEN!
Bin är fantastiska små insekter med en stor uppgift; de pollinerar många av våra grönsaker, fruktträd och bärbuskar. Men matbrist, kemiska bekämpningsmedel och bostadsbrist hotar våra viktigaste matproducenter. Det kan få stora konsekvenser för framtiden.


Foto/Källa; Pixabay.com

Som tur är finns det lösningar på problemen!

Naturskyddsföreningen jobbar för fler blomsterängar som ger pollen och nektar, bygger vildbihotell och påverkar makthavare att ställa om till en mer ekologisk politik.

Tillsammans skapar vi världens bi-vänligaste land.


Foto/Källa; Pixabay.com

Vad ska jag göra med mitt bihotell nu?
Du ska bara låta det vara under hösten och vintern. Har det flyttat in några gäster har de ett fint ställe att övervintra och förhoppningsvis kläcks många nya bin på vårkanten. Är bihotellet tomt? Låt det sitta ändå, för då får ju bina en flygande start på vårkanten och kan flytta in så fort de vaknar.

Ska jag skydda hotellet på något sätt?
Det är alltid en god idé att sätta upp ett hönsnät eller liknande framför hålen för att förhindra att hungriga hackspettar under vintern gör bihotellet till buffé. Vi vill visserligen hemskt gärna rädda bland annat den utrotningshotade Vitryggiga hackspetten men kanske inte riktigt på bekostnad av bina. Det är långt ifrån alltid fåglarna hittar bihotellen men blir det en kall vinter kan risken öka och det skadar ju inte.

Känner du en slöjdlärare?
Varför inte tipsa dem om denna sidan här på LL?
Finns det något bättre att göra med eleverna av spillvirke under HT eller VT? Ta sedan med biologiläraren och gå ut i omgivningarna kring skolan och sätt upp bihotellen i vår och prata om biologisk mångfald och pollinerarnas situation.

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet