Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Sverige – Land du välsignade!

Nu är det snart val men hur det än går; Sverige är vårt land, landet det välsignade! Hör vår främsta operasångare, Jussi Björling sjunga om Sverige. (Ser ut som en bild på Gamleby i slutet på videon, 2:44)

Svenska flaggor vid Mellbystrand 2015. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm.se

Jussi Björling, en av Världens främsta operasångare genom alla tider. Ja, många anser att han är den främste någonsin, behöver väl ingen presentation för oss äldre. Men många yngre har nog aldrig ens hört talas om honom. Här lite uppsnappat från Wikimedia;

Jussi Björling föddes i Stora Tuna socken i Borlänge och var bror till sångarna Olle Björling och Gösta Björling. De tre bröderna skolades först i sång av sin far, sångaren David Björling, och turnerade under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Senare en kort tid även tillsammans med lillebror Karl Björling. Sedan fadern dött hamnade Jussi Björling som springpojke i Ystad, där violinisten och bassångaren Salomon Smith ordnade kontakt med operasångaren Martin Öhman, för vilken Björling sedan provsjöng 1928. Han fick 21 augusti 1928 provsjunga för Kungliga Operans chef John Forsell, som i sin anteckningsbok noterade Märkvärdigt bra, fenomen. 17 år. Bör anammas o skötas! Bör kunna bli något! Han antogs därefter till Stockholms musikkonservatorium, med samme Forsell och Tullio Voghera (1879–1943) som lärare.
Läs mer här om Jussi, denna fantastiska sångare

 

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet