Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Cykling utan ålder – Sverige

Man hittar mycket intressant att skriva om på Facebook och andra sociala medier. Ofta hittar man dessvärre mycket negativt, mycket näthat och elakheter. Men minst lika ofta små fina händelser eller goda  saker människor gör för sina medmänniskor. Idag hittade jag “Cykla utan ålder”, ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret!

Foto; Simon Jaktlund

“Cykling utan ålder – Sverige” är en ideell verksamhet där volontärer tillsammans med kommunernas äldreboenden ser till att äldre får ökade möjligheter att komma ut i friska luften. Med anpassade lastcyklar (rickshaws) upplever volontärerna och de äldre tillsammans kommunernas parker, årstidernas skiftningar och stannar kanske till vid ett café för att ta en fika eller njuter av utsikten längs kusten. Idén kommer från den danska cykelkulturen där ingen oavsett ålder ska gå miste om friheten som cykeln erbjuder. Nu vill de att fler hänger på. Visst kunde detta vara en idé för Laholms Kommun också? Kanske kan det gå att genomföra kommunalt? ett specifikt äldreboende och är intresserad av projektet och kanske starta upp? Idén är god och ligger rätt i tiden. Nu då klimatförändringarnas tid är här, vädret blir allt varmare och vi alla måste hitta på saker för att minska fossilberoendet kan detta med att erbjuda cykelturer vara en god “Startup-grej”för kommunen eller äldreboendet.


Foto; Lina Börjesson

“Cykling utan ålder – Sverige” finns redan på flera ställen i Sverige, ofta de lite större orterna men det borde ju gå även på de lite mindre orterna, som Laholm, åtminstone sommarhalvåret. Det finns ju till exempel i Karlshamn, idag med sina 32 329 invånare, inte så många fler än i Laholms kommun! Betänk glädjen hos de allt fler äldre som på detta sätt får komma ut i samhället och se sig om med vinden i sitt hår!


Foto; Simon Jaktlund

Lite frisk luft har ingen dött av!” – ”Det är helt underbart att bara få komma ut!” – ”Här har jag inte varit på många år!”
Detta är några av de saker piloter på cyklarna får höra från många av de äldre som de möter på sina cykelturer runtom på stadens äldreboenden. Många av våra äldre har inte längre den fysiska förmåga det krävs för att kunna ta en cykeltur ned till havet, för att besöka någon av stadens mysiga parker eller bara komma ner i centrum för en god kopp kaffe. För många handlar en cykeltur om en så enkel sak som att känna att man lever och kan vara delaktig i samhället. Därför är Cykling utan ålders mission att ge våra äldre rätt till lite vind i håret!

Vem kan bli Pilot? Alla kan bli piloter! Tack vare cykelns elmotor klarar alla av att cykla med både en och två passagerare! Det är såklart också bra om du har ett gott humör, tycker om att träffa människor och gillar frisk luft. Vi har piloter i alla ålderskategorier. Studerande till pensionärer och allt däremellan! I Danmark är den yngste piloten 13 år ung och den äldste är 76… hittills! Det tycker vi är ett gott exempel att följa.


Foto; Lina Börjesson

Frivillig pilot

Idag kan du anmäla dig som “Frivillig pilot“och är inte din kommun ännu med på listan, välj din kommun och vänta på besked när staden är ansluten.
Regga dig här!

Cykling utan ålder startade i Malmö 2015 och finns f.n. i följande kommuner i Sverige: Avesta, Helsingborg, Karlshamn, Linköping, Malmö, Orsa, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Uppsala, Värmdö, Östersund.

Här lite mer info från kommuner som erbjuder tjänsten;
Solna
Botkyrka
Östersund (Facebook)

Kontakt

För mer information om Cykling utan ålder – Sverige
kontakta Göran Albjär, goran at cyklingutanalder.se
eller Ulf Sellergren, ulf at cyklingutanalder.se
Hemsida; https://cyklingutanalder.se

Kika lite på videon för att se mer vad det går ut på!
Se fler videos här

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet