Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Köp ett DNA-kit till förmånligt pris av Laholms Sparbank!

SmartWater MärkDNA-paket till privathushållet! Ni glömmer väl inte att köpa ett DNA-kit på något av Sparbankens tre kontor? Ett kit kan märka upp fler än 100 objekt och det ingår dekaler att använda till ägodelarna och att sätta upp på fönster och dörrar.

Foto/Källa; Laholms Sparbank

Välj de mest stöldbegärliga föremålen! Märk din cykel, eldrivna verktyg, surfplattor din datorer, din kamera, din klocka, din mobil, dina smycken, ja, you name it! Ett paket lär räcka till att märka ca 100 prylar. Det är ju så att även hälare använder sig av ultraviolett ljus för att checka av stulna prylar och de drar sig säkert för att försöka sälja såna. .

Hur fungerar SmartWater MärkDNA?
SmartWater är en kriminalteknisk vätska som man penslar på sina värdeföremål. Varje behållare innehåller en vätskeblandning med ett unikt SmartWater ID, vilket innebär att polisen kan spåra objekt till dess rätta ägare samt koppla kriminella till brott. Spårbarheten finns i hela vätskan, ner till minsta fragment. Ägaren registrerar själv behållarens unika SmartWater ID i en internationellt sökbar databas för polismyndigheter. Smartwater MärkDNA innehåller utöver DNA-koden också något som kallas mikropunkter. Det utgör en egen, unik kod och går att upptäcka och läsa av betydligt enklare. För att läsa av DNA-delen i märkningen måste ett prov från föremålet skickas till ett laboratorium. Mikropunkterna kan polisen läsa av på plats med hjälp av ett enkelt mikroskop.. Detta möjliggör en snabbare identifiering av objektets ägare.

Hur märker jag mina saker med MärkDNA?
Märk-DNA levereras i en liten flaska och vätskan stryks på de föremål du vill märka ungefär som nagellack. Vätskan blir nästan – men inte helt – osynlig, men polisen rekommenderar att du väljer ställen på föremålet som är svåråtkomliga, som springor eller fördjupningar. Skälet är helt enkelt att det ska vara svårt för eventuella tjuvar att skrapa bort märkningen. Tänk också på att märkningen syns och att du av det skälet ser till att välja ett ställe som är lite dolt. Glöm inte heller att registrera dig hos tillverkaren eller leverantören av DNA-märkvätskan. Det är en förutsättning för att dina märkta ägodelar ska kunna kopplas ihop med dig. Registreringen sker på leverantörens webbplats.

Det är inte svårt att upptäcka en DNA-märkning, även utan UV-lampa (ultraviolett ljus). Och i teorin går det alltså också att avlägsna den. Men oftast är det trots det möjligt att hitta spår av den även om det kräver mer arbete. Det är i praktiken omöjligt att mekaniskt avlägsna en DNA-märkning helt. Men det är förstås en bra idé att märka varje föremål på ställen som är svåråtkomliga. En DNA-märkning ska hålla i cirka fem år, enligt den internationella normen PAS 820. Smartwater är testade mot normen och uppfyller kraven. Förmodligen håller märkningen längre än fem år. Åtminstone om den är gjord på ett föremål som förvaras inomhus och inte används särskilt mycket. Å andra sidan kanske märkningen försvinner snabbare om märkningen är gjord på exempelvis ett verktyg som används ofta och på ett sätt som gör att den utsätts för slitage vid märkningen.

Sätt upp dekaler – det skrämmer tjuvarna
En viktig del av DNA-märkningen handlar om att sätta upp dekaler vid dörrar och på fönster, som talar om att du har använt DNA-märkning som ett stöldskydd. Det avskräcker tjuvarna tämligen effektivt, enligt såväl erfarenheter från Storbritannien som från svenska projekt i bland annat Staffanstorp och Stockholms län.


Foto/Källa; Pixabay.com

Säkerhet och vanliga bedrägerier
Laholms Sparbank har även många fina tips och råd om hur du och jag kan skydda oss från säkerhetsangrepp och bedrägerier.
Läs mer här om dem!


OM Laholms Sparbank
Laholms Sparbank är en fristående sparbank med tre kontor i Laholm, Våxtorp och Knäred. Man är en fullservicebank, vilket betyder att de kan hjälpa och stötta sina kunder i allt som rör deras ekonomi. Med allt från kontanter till företagsfinansiering. Deras företagsform är speciell och de har inga aktieägare. Detta gör att de kan ta en del av den årliga vinsten och ge tillbaka till bygden i form av sponsring i kommunala projekt, större satsningar på ungdomar, stötta föreningslivet och mycket mer som gagnar bankens kunder, Laholms kommuns invånare och näringsliv. Laholms Sparbank finns förstås också på Facebook..

Brottsplats Laholm
Vi på LoveLaholm.se driver ju även en liten grupp på snart 2100 medlemmar, på Facebook, som heter ”Brottsplats Laholm”. Vi tipsar även om detta DNA-kit från Sparbanken därinne. Bli gärna medlem. Det är lite som en enda stor ”Grannsamverkan” och det är alltid bra. Då är det fler ögon som ser, fler öron som hör och fler hjärtan som känner. Låt oss tillsammans försvåra för tjuvarna i Laholm med omnejd!

 

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet