Laddar

17
okt

  • 17 oktober, 2018

Mindre Potatis i Sverige och Europa!

Foto/Källa; Staffan Andersson

Mindre Potatis i Sverige och Europa – Potatisodlarnas skördeinventering 2018
 Kvaliteten är bättre än ifjol om än något mer stor potatis och ett bra skördeväder har varit bidragande till en fin produkt. Även i Europa (EU28) visar skördeprognoser på en lägre skörd än ifjol, en minskning motsvarande 6,4 miljoner ton (ca 9 ggr hela den svenska matpotatisskörden). Värmestress kombinerat med torka under säsongen och brist på bevattningsmöjligheter har i stora delar av Europa bidragit till låga skördar.

Att den svenska skörden är lägre beror dels på en arealminskning utifrån dålig lönsamhet i matpotatisbranschen under lång tid, dels den heta och torra sommar vi haft i hela landet. De odlare som inte har bevattning får i år avsevärt lägre intäkter på grund av låg skörd och de odlare som har bevattning har avsevärt högre kostnader detta år.

Den minskade tillgången på potatis i hela Europa innebär att exportförfrågningar för potatis från Sverige till Europa har förekommit.

OM Svensk Potatis
Svensk Potatis AB
arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK-märkt potatis. Vi har en neutral position i branschen vilket gör oss unika. En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser.

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.