Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Utländska ligor planerar stöldräder i Sverige

Personer med kopplingar till utländska stöldligor har rest in i Sverige, varnar polisen. Ligorna genomför omfattande stöldturnéer med siktet inställt på fordon, maskiner och bildelar.

Foto/Källa; Pixabay.com

-“Vi ser en ökning”, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst.

Bilar, maskiner och fordonsdelar. Utländska stöldligor på turné i Sverige smugglar stora värden till Baltikum. Nu varnar polisen för att flera personer med koppling till litauiska ligor befinner sig i landet.

-“När det gäller den här typen av stölder som begås av internationella brottsnätverk som kommer in i landet så ser vi en ökning över tid. Nu går vi in i en mörkare årstid och då är det mycket bildelsstölder, det är lättare att begå de här stölderna i mörker”, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst.

Håll uppsikt
Polisen råder allmänheten att hålla uppsikt över fordon och större maskiner och verktyg, föremål som är stöldbegärliga och betingar ett högt pris på den svarta marknaden. Ofta lastas stulna föremål på lastbilar som körs med färjor över Östersjön.

-“Det är otroligt väl organiserat. Man har moderna verktyg, tydliga roller i organisationen och en logistikkedja”, säger Linda Staaf. Ligor från Rumänien och Polen är också aktiva i Sverige, många av dem har specialiserat sig på verktyg och jordbruksmaskiner. En ny utveckling är att de utländska ligorna samarbetar med kriminella nätverk i Sverige.

-“Det är styrt av efterfrågan. Det som går att sälja, det stjäl man”, säger Linda Staaf.

Gömmer stöldgods

Bilägare bör om möjligt parkera sina fordon i garage och det finns anledning att hålla uppsikt över okända personer som rör sig i bostadsområden. Stöldgods göms ofta i skogspartier i väntan på att ligorna smugglar det ut ur Sverige.

Hittar man misstänkta gömmor ska man kontakta polisen.

-“Polisen jobbar redan mot det här, men nu satsar vi hårt på att göra ännu mer. Man ska ha god uppsikt på sitt fordon och om man ser någonting så är det viktigt att säga till. Det kan hjälpa oss att komma framåt”, säger Linda Staaf.

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet