Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Vikten av sociala relationer för vårt välmående

Människan är som bekant ett flockdjur och vår överlevnad, vårt allmänna välmående har sedan begynnelsens tid varit beroende av att omringa oss med andra. Det kanske allra mest tydliga exemplet på detta är spädbarnet som föds in i världen, och som saknar de mest basala färdigheterna och förmågorna för att klara sig. Utan vårdnadshavare som ger kärlek, trygghet, värme och näring inte några fungerande vuxna individer i samhället existera.

Så fort vi är ute ur mammas mage är vi människor därmed beroende av att interagera med andra för att kunna ha en värdig tillvaro. Jämför detta med exempelvis björnen som anses vara ett av de mest ensliga rovdjuren och som gillar att leva ensam. Givetvis samspelar björnen med andra björnar när det är parningssäsong och björnen spenderar dessutom relativt mycket tid ihop med sina ungar innan dessa är självgående. Kontentan är dock att vissa djur, till skillnad från människan, kan må minst lika bra själva som i sällskap av andra.

Åtskilliga studier visar att människor lever längre och lyckligare, och känner sig mer tillfreds med livet om de har bra sociala relationer. Forskare från Brigham Young University och University of North Carolina går till och med så långt som att påstå att bristfälliga eller dåliga sociala relationer är jämförbara med rökning eller övervikt i förhållande till livslängd. Människor med ett adekvat socialt umgänge har 50% större chans att överleva än de som saknar fungerande relationer i sin närhet.

Jag började fundera på vikten av sociala relationer för människan efter att ha läst en äldre artikel från Laholms tidning om Kerstin 100 år. Den inspirerande Laholmsbon Kerstin hade år 2016 levt ett helt sekel, bodde hemma och skötte sig i stort sett helt självständigt. En gång i månaden träffade denna 100-åring sina väninnor för att spela poker. Kerstin var vid det tillfället 100 och den yngsta i gruppen 90 år. Trots att jag inte har några faktiska bevis för det kan jag inte undgå att tänka att en stor anledning till Kerstins långa liv är att hon värnat om de sociala relationerna i sitt liv – även på ålderns höst. I vår digitala tidsålder har möjligheterna till sociala relationer dessutom ökat och de geografiska gränserna för att möta varandra suddats ut. Kerstin skulle idag minst lika gärna kunna möta upp sina pokerspelande vänner från världens alla hörn för en trevlig liten turnering utan att ens behöva lämna hemmet.

Sociala relationer hjälper till att lindra den negativa effekten av stressmoment i livet såsom sjukdomar, större livsförändringar och kriser. Därutöver främjar sociala förhållanden hälsosamma beteenden på så vis att människor stöttar och uppmuntrar varandra, samt verkar som goda förebilder för andra genom. Avslutningsvis ger sociala relationer människan en riktning i livet, nöje, skratt, kärlek, trygghet och ett syfte. Att få en kram av en nära vän, äta en trevlig Söndagmiddag med familjen eller träna med innebandylaget är samtliga prov på aktiviteter som är beroende av andra och som ger upphov till välmående och glädje för individen.

Nästa gång du funderar på att ställa in den där lunchen med väninnan eller skippa gruppträningen för att slappa på soffan bör du därför tänka om, gå, och gotta dig i alla endorfiner som utsöndras och hur du ökar din livslängd.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet