Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

En dag för alla pappor – Fars Dag 11 november

Då är det snart alla pappors dag igen. Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den infaller olika datum i olika länder, i Finland, Norge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder.

Foto; pixabay.com

Mitt favoritcitat; “Uppskatta de små sakerna. En dag kommer du kanske att se tillbaka och inse att det var de stora sakerna.” ~ Robert Brault.

Så väl det stämmer, det citatet! Idag, nu när vi blivit lite till åren, Anna och jag, minns vi med saknad den tiden när våra båda ungar var små. Själv kände jag det som att tiden stod stilla. Att jag hade mycket tid med att hinna leka med ungarna, bada med dem i havet, ge sig ut och fiska, på kvällarna, natta dem, läsa en saga. Men så plötsligt en dag var de ändå stora och lämnade oss, flög ur boet och …. det blev så tomt och tyst. Vi träffas ju ibland vid festliga tillfällen men det är ändå något som fattas oss. En del av våra hjärtan gick itu när ungarna blev självständiga och gav sig iväg för att skapa sig ett eget liv. Det händer alla föräldrar förr eller senare och jag tror att  alla känner likadant. Man kan säga, oh, vad skönt att vi får rå om oss själva nu, men innerst inne känner man att livet har tagit en väg och att den vägen inte kommer att bli lika rolig att vandra som den förra.

Ett av mina allra finaste minnen var när jag och min då, treåriga dotter var ute vid havet på somrarna. Då, på semestern, fri från allt tvång och alla plikter, kunde man verkligen få spela sin älskade roll som pappa. Och när dottern min såg en stor röd brännmanet och sa som hon brukade, “jag är liten och hädd”, ja, då fick  jag ta upp henne och säga de ord som nog alla pappor fått säga då och då; Var inte rädd, pappa är här och skyddar dig!

familj_sommar_728
Den lyckligaste tiden ligger bakom oss, den tiden när barnen var små. Foto; pixabay.com

Numera är det inte så ofta hela familjen samlas längre. Alla har fullt upp med sitt, sina jobb, sina intressen. Så var det ju när jag och, Anna, själva var unga. Livet forcerar snabbt och så mycket händer. Nya vänner har fått en stor betydelse för en och föräldrarna skänker man inte så många tankar på längre. Och så ska det ju vara. Det betyder att man lyckats som förälder på sätt och vis. Ens ungar har växt upp och blivit självständiga. När de var små var ett av deras favorituttryck; “kan själv” och det gäller verkligen även idag. Men ibland behöver de en ändå, från och till. Att få vara ett stöd för ens ungar, det är ju en fin gåva. De vet att mor och far finns där när det stormar i livet på olika sätt. Även om de tillsammans med sina sambos reder ut de flesta själva. I själv verket är vi ju ett stöd för varandra många gånger i livet skeden. Utan att ha något stöd eller att ibland få vara ett stöd känns nog livet väldigt tomt.

carlobecky900
Far och dotter, något konstifierad bild. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

FARS DAG PRESENTER
Vill du köpa något fint till din pappa så kika in till Jessica i hennes butik, Smyckets Ur & Guld, bredvid Torghallen, på Stortorget i Laholm. Hon har många fina farsdagspresenter som ger ett minen för livet. Och de graverar dem på plats om man vill ha det mer personligt. Dock har hon inga slipsar. Men de flesta farsor har garderoben fulla med slipsar så det är ingen förlust! 🙂

ANNONS

Mer om Fars Dag

Källa Wikipedia
Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den infaller olika datum i olika länder, i Finland, Norge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.
Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.
Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Island, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelsfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas.
Slut källa

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet