Laddar

30
nov

  • 30 november, 2018

Fokus på spelansvar under 2019!

(”Close up person using smartphone” (CC BY-SA 2.0) av Japanexperterna.se.)

Det här beslutet har både hyllats och ifrågasatts. Syftet med spelmonopolet var att staten skulle kunna granska och reglera spelandet för att skydda individen, så hur kommer det att bli nu efter nyår?

Omsorgsplikt över spelarna
Faktum är att fokus på spelansvar och säkerhet ökar, och arbetet kommer att ske på flera sätt.
Först och främst ska det förtydligas att det inte är alla spelbolag som kommer att få vara verksamma på den svenska marknaden. Det är endast bolag som får godkända licenser som får finnas i Sverige. Trots Sveriges monopol har utländska bolag, eller svenska bolag som är verksamma utomlands, funnit på den svenska marknaden tack vare EU:s regler för gränsöverskridande försäljning av tjänster och varor. Det har med andra ord inneburit att lotterilagen inte har haft någon kraft – och det är därför man har valt att omreglera spelmarknaden.

För att få licens, och för att få ha kvar den, måste bolagen uppfylla särskilda krav. Alla spelbolag kommer bland annat att beläggas med omsorgsplikt och de kommer att behöva lägga band på både marknadsföring och erbjudanden. Det kommer att införas ett nationellt avstängningssystem där en spelare kan stänga av sig och då stänger av sig från samtliga spelsajter. Det här sätter i sin tur krav på registrering, av både spel och spelare, så att spelaren kan identifieras. Det kommer även att införas självtester där spelaren själv kan testa och se om hen tillhör riskgruppen för ett ohälsosamt spelande.

Arbetet har redan börjat
Att spelbolagen tar ett ansvar över sina spelare behöver inte vara något nytt. Det finns redan exempel på företag som arbetar med spelansvar och som främjar sunt spelande. Mr Green co var först med att ta fram ett prediktivt verktyg för att hjälpa spelare att bedöma sin risk och baserar utbudet till spelaren på hens resultat. Det nya är med andra ord att det blir ett lagkrav att spelbolagen måste ta ett större ansvar. Samtidigt måste den granskande institutionen Spelinspektionen, som idag är Lotteriinspektionen, också ta ett större ansvar då det är den som ska övervaka marknaden och godkänna licenserna.


(”Girl Using Laptop in park” (CC BY-SA 2.0) av CollegeDegrees360.)

Flera mål
Det finns flera mål och syften med lagändringen, som röstades igenom av nästan alla partier i riksdagen. Dels kommer staten att återfå kontrollen på marknaden, det kommer att komma in skatteintäkter och spelaren kommer att sättas i fokus igen. Som exempel har man tittat på den danska spelmarknaden, som är verksam under ett liknande system sedan ett par år tillbaka. Där sker nu 90 procent av allt spelande genom säkra och godkända kanaler. Målet är att uppnå samma resultat i Sverige, även om man räknar med att det kommer att ta hela nästkommande år innan alla pusselbitar faller på plats och marknaden har anpassat sig efter de nya reglerna.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.