Laddar

7
dec

  • 7 december, 2018

En hyllning till skogen!

Foto/Källa; Pixabay.com

Man vill känna fördjupningarna i stammen, kanterna, den skrovliga ytan, växtkraften, styrkan och tryggheten. Jag kan förstå det. I dagens stressiga och jäktande samhälle behöver säkert många stanna upp, söka sig ut i skogen, ut i naturen, för att försöka hitta lite frid och ro.

Eftersom jag själv varit skogshuggare en stor del av mitt liv, började redan i mitten på 70-talet hugga för Södra, har jag nog lagt händerna på fler stammar än de flesta någonsin får göra här i livet.
Även om mitt jobb mest var att avverka träd har jag också planterat hundratusentals plantor. Ofta fann jag mig stå nästan andäktig vid de många stora och imponerande tallträd med stammar som väldiga pelare. Jag lät de stå kvar som ”Plusträd”, alltså, de skulle verka som självföryngrande. Många gånger lämnade jag speciellt vackra träd kvar eftersom jag inte hade hjärta att såga ner dem.


Foto/Källa; Pixabay.com

Bästa stunderna var dock när man satt på en nyss fälld furustam och intog morgonens kaffe med påtår, kände doften av kåda och fur, hörde vindens sus genom trädtopparna, en orres spel, ett rådjurs bölande, hackspettars hackande i någon gammal torr fura, en ekorres tjattrande från en trädstam, en ugglas hoande. Ibland även med en liten rinnande bäck vars porlande liksom ackompanjerade skogens alla djurs olika läten. Jag inser idag, som pensionär, att jag har varit mycket privilegierad som har fått ha skogen som min arbetsplats under alla år. Den gav mig så mycket, inte bara min försörjning..


Foto/Källa; Pixabay.com

Så sant det är som Bo Setterlind skriver ändå;
”Har du glömt att skogen är ditt hem, att den djupa stilla skogen står och väntar på dig som vän?
Lämna stadens oro, kom till skogen åter, endast så kan du bli hel igen.
Har du glömt att skogen är din vän?
Myrans vägar under himmelen, källan, där det växer upp små ljusa samtal, gläntan, där man leker med ett regn, är de glömda.
Minns du inte dem?”

Jodå – visst minns vi!?!


Skogen – en lekplats, en sagans värld. Foto/Källa; Pixabay.com

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.