Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Gör något annorlunda i jul

Alla barn njuter av julen, men när man blir äldre börjar man ibland känna att det inte är så speciellt. Det kan till och med bli jobbigt ibland. Fascinationen över julklapparna är inte så stark längre, vi tror inte längre på jultomten, och hela grejen blir lite repetitiv.

Teckningsmuseet i Laholm. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

Visst är det fantastiskt att äta god mat med släkt och vänner, men behöver vi verkligen samma rutiner som alltid? Tröttnar man inte på julbordets skinka, Janssons frestelse och sill när man har ätit det så många gånger under en kort period?

Om du känner att du är fast i samma gamla rutiner som vanligt i jul, finns det många olika sätt att göra saker helt annorlunda. Till exempel, varför inte hoppa över julklapparna? De flesta svenskar har allt de behöver, och ur hållbarhetssynpunkt är det egentligen förkastligt att köpa saker till varandra bara för att det är jul. Lägg hellre pengarna i en pott för att göra något roligt tillsammans, hela familjen. En resa, restaurangbesök eller bio på juldagen.

Spel och kultur på juldagen
Att hitta på något annorlunda på juldagen är ett perfekt sätt att göra något som bryter de gamla vanliga julrutinerna. Varför inte gå på Casino Cosmopol och ha en pokerturnering med släkten? Om det är barn med i julfirandet går det inte lika bra, men ni kan ändå ha en poker- eller spelturnering på Bingo.com. Se vem som klarar sig bäst i Blackjack, vem som har bäst pokerface eller vem som får Bingo först. Spännande, annorlunda och med chans att vinna en extra julklapp.

Varför inte låta julen bli en högtid där man hjälper andra människor som har det svårt? Hör av dig till Stadsmissionen eller någon lokal organisation som hjälper utsatta människor och fråga om det finns något du kan hjälpa till med, eller gör ett gäng måltider i papperslådor och dela ut till de som är hungriga. Om du inte har råd att skänka bort något så kanske du i alla fall har tid att hjälpa till. Om du har någon särskild färdighet, som att klippa hår eller laga kläder, så kan det vara mycket värt. En annan vacker idé är att hitta någon som inte har råd att göra något särskilt kring jul, och göra livet lite lättare för dem. Köp en lite julmat, ge en present eller ge hjälp till med något annat.

Många museum har öppet hela julen. Varför inte ta med familjen eller en kompis och gå på museum för att lära sig något nytt? En sak som är på samma tema är att fira hela julen som en annan kultur. Det finns hundratals kulturer världen över, och många av dem firar jul på sitt eget sätt. Vissa traditioner är roliga, vissa är konstiga, men alla är fascinerande. Kom överens i familjen om ett land och gör en temajul kring det landet. Dekorera ditt hem så som det är dekorerat för jul och nyår i den här kulturen, prova deras traditioner, förbereda deras nationella maträtter. Det kommer att bli en oförglömlig jul!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet