Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Kan 3D-skrivare förändra bostadsmarknaden?

Det råder bostadsbrist i Sverige. Framförallt i storstäderna men även i mindre orter med. Frågan vi ställer oss idag är om 3D-skrivare kan hjälpa till att lösa bostadsfrågan.

I mitt älskade Laholm är det kanske inte lika påtagligt men även här finns det en viss konkurrens på bostadsmarknaden. Det är kanske inte som i Stockholm men i regel gäller det att köa ett bra tag innan man kan bli erbjuden en rejäl bostad. Kötiderna växer så att det knakar och det ser tyvärr inte ut att lösa sig av sig självt.

Bostadsbristen i Sverige

Att få en mindre lägenhet i Stockholm tar idag ungefär 10 år och trenden ser ut att fortsätta uppåt. Under 2017 stod närmare 600 000 personer i kö, men enbart 11 648 tilldelades lägenhet. Detta har sin tur lett till att många ungdomar får andrahandshyra enskilda rum i lägenheter till sanslösa priser. Ett rum på 6 kvadratmeter kan kosta över 5000 kronor.

I Göteborg ser det inte riktigt lika mörkt ut, men för en mindre lägenhet i de populära delarna av staden är det ändå 6-7 år av köande som gäller och precis som i Stockholm, tickar siffran uppåt för varje år som går. Här görs det dock stora satsningar på nybyggen, men antalet lägenheter som ska byggas är fortfarande tiotusentals färre än behovet.

Kan 3D-skrivaren göra skillnad?
3D-skrivaren har funnits i några år nu men känns fortfarande väldigt mycket science fiction. Den komplicerade maskinen tillverkar nämligen 3D-modeller efter noggranna ritningar. I dagsläget finns det 3D-printers avancerade och stora nog för att bygga det mesta. Något flera bolag runt om i världen har börjat förvalta. Exempelvis finns det de som gör fullständiga 3D utskrifter för hus under 24 timmar.

Denna teknik används framförallt för att bygga billiga och enkla hus i krisdrabbade områden och slumrar. Exempelvis håller företaget ICON, tillsammans med den icke vinstdrivande organisationen New Story, på att förbereda sig inför ett omfattande husbyggnadsprojekt i El Salvador (följ länken för en demonstrationsvideo), där de ska använda sig av just 3D-skrivare. Kostnaden för dessa hus beräknas landa på 4 000 dollar, vilket motsvarar 36 300 svenska kronor i dagens penningvärde. Målet är att husen ska vara snabba att bygga, billiga och säkra. Dessutom menar de att allt görs med en väldigt låg miljöpåverkan.

Trots att tekniken med 3D-printers nu har blivit så pass avancerad och billig att man kan bygga ett hus för under 40 000 kronor har den inte börjat användas på den svenska bostadsmarknaden ännu, men kanske finns det en framtid här? Kanske kommer 3D-printade hus att bli ett budgetalternativ för de som ska ha sin första bostad? Det kommer nog dröja rätt många år innan vi ser några 3D-skrivna hus i Laholm, men vem vet. Kanske är det detta som är framtiden.

Kajakpaddling

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet