Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

En tur till Stortorget i Laholm

Laholm är känt för Sveriges längsta sandstrand, men det är en bit utanför stan ….

Bilden ovan; Festligheter vid Stortorget, Laholm. I bakgrunden syns rådhuset. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

I Laholms centrum ligger Stortorget som är stadens naturliga samlingsplats alla tider på året. Våra besökare från lottoguiden.se delar med sig av sina intryck.

Ett rådhus med anor
Gamla rådhuset i Laholm är en präktig stenbyggnad med vitputsade fasader. Här ligger även stans turistinformation. Denna byggnad i klassicistisk stil upprättades 1794. På nedervåningen byggdes stadens arrestrum och det så kallade vågrummet där stadsvågen fanns. På övervåningen planerade man in en stilig paradvåning. Rådhuset har i folkmun kallats för spruthuset eftersom stadens brandredskap förvarades här i början av 1800-talet. Utanför rådhuset fanns en skampåle ända fram till 1855 då det beslutades att den skulle plockas bort. Rådhuset har huserat sparbanken, polisen, teckningsmuseet och stadsfullmäktige i olika omgångar. Idag ligger stadens turistinformation här och det var alltså här vi började vårt besök i Laholm.


Rådhuset. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

Fika och annat gott
Det märks att Stortorget i Laholm är en uppskattad samlingsplats. Populära Conditori Cecil ligger i en vacker tegelbyggnad på hörnan mellan Järnvägsgatan och Stortorget. ”Välkommen in på en god fika” hälsar två skyltar vid entrén. Ja, tack sa vi! Ett stenkast därifrån ligger Café Rååza – ett trevligt alternativ, även om det ligger några meter bort från själva torget. Ett annat fikahak på torget är Milles Lunch & Café. Som namnet antyder är det inte bara för fikat man kommer hit, utan även för härlig kebab, bakpotatis, lasagne och annat gott. Restaurang Taibba är ett populärt snabbmatsställe i närheten. För lite mer klassiska burgare ligger Dallas Steakhouse bredvid. Vid Stortorget hittar vi även Laholms spelbutik. Alltjämt populär, även om vi erfar att många laholmsbor numera roar sig på något av alla lotterier online som finns.


Annki. Café Rååza, serverar kakor, tårtbitar och ett gott kaffe. Foto; Annki, Café Rååza

Hästtorget
I direkt anslutning till Stortorget ligger Hästtorget. Här ligger biografen Maxim vägg i vägg med den trevliga pizzerian Annabelle. Laholms Stadshotell ligger mittemot i en elegant byggnad med en kanske ännu mer elegant interiör. Det var där vi bodde. Ett ställe som besökaren absolut inte får missa är Teckningsmuseet som också ligger vid Hästtorget. Det är det enda museet i Norden för teckningskonst. Här visas både historiska teckningar och nya talanger – inte bara från Norden utan även internationella tecknare. Teckningsmuseet har ett eget café.


En gång brandstationen, idag det unika Teckningsmuseet. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

Lagafontänen
Mitt på Stortorget i Laholm står Lagafontänen. Det var konstnären John Lundqvist som skapade fontänen och 1933 invigdes den av Kung Gustav V. Fontänen föreställer den forsande ån Lagan. I fontänen står Pärlflickan, Forskarlen och Laxpojken, som de heter. Det var faktiskt en laxfiskare vid namn Frans Bylander som finansierade fontänbygget.


Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

Stans äldsta hus
Laholms äldsta hus ligger vid Stortorget. Här hittade vi en äkta bokhandel i gammaldags stil. Det är en underbar miljö att vistas i oavsett om man tänkt köpa en bok eller inte.


Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

I bokhandeln kan man även köpa biljetter till ångbåten på Lagan. Det är inte helt omöjligt att du stöter på någon av traktens författare inne på bokhandeln. På sommaren är bokhandelns café på innergården öppet.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet