Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Blodmåne – Total månförmörkelse 21 Januari

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen sig i jordens totala kägelformade skugga som heter umbra ….

Foto/Källa; Pixabay.com

Här finns inget solljus. Det är vid denna typ av månförmörkelse som fenomenet “blodmåne” uppstår. Vid en penumbral månförmörkelse är månen endast i området penumbran, där det endast delvis är skugga. Vid denna typ av förmörkelse ser månen mörkare ut än normalt. Eftersom vägen in till umbran alltid går genom penumbran innebär en total månförmörkelse alltså alltid även en delvis månförmörkelse.
Källa/Läs mer; [Wikipedia]

Den 21 januari 2019 – sker en total månförmörkelse som kan ses från hela landet. Månen går upp totalförmörkad i större delen av landet utom i den sydöstra delen där den reser sig redan strax innan totaliteten börjar. För att hitta månen på den ljusa skymningshimlen bör man helst ta reda på i förväg var månen kommer att gå upp, till exempel med kompass och planetarieprogram. När det mörknar kommer månen så småningom att framträda tydligt för blotta ögat eller med fältkikare. Exakt när det sker och hur lätt månen blir att se beror på hur mörk jordens skugga blir, vilket är svårt att säga i förväg. Helt säkert blir dock månen roströdaktigt färgad, ett fantastiskt skådespel!

Vill du se den unika månen gäller det att gå upp tidigt måndag morgon, den 21 januari.

– Månen är totalförmörkad från 05.41 fram till 06.44. Då borde den vara i en vacker, rödaktig färg. Ska man ta en snabbtitt borde man ta sig ut vid sextiden. En vanlig kikare räcker för att se fenomenet extra bra. Fågelkikare fungerar också. Månen är så pass stor att man inte behöver ett stort teleskop för att se den. Det ska det gå att se månen i hela landet om det inte är molnigt. Den syns något bättre längre norrut och något sämre i sydöstra Sverige. Månen går ner fortare ju längre österut man är. Är man på Gotland ser man inte slutet på månförmörkelsen

Nästa chans att se en superblodmåne är i september 2025 och därefter på nyårsafton 2028.

 

 

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka HÄR eller på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet