Laddar

3
feb

  • 3 februari, 2019

Det nya klassamhället

Foto/Källa; Pixabay

Runt den 20 i varje månad brukar jag betala mina räkningar på nätet via Internetbanken. Det är ju på nätet där merparten av oss sköter hela våra liv. Vi betalar räkningar, köper resor och skor, beställer läkartid och biobiljetter och väljer livspartner via datorn. Det spelar ingen roll om det handlar om rent kommersiella ärenden eller kontakt med offentliga sektorn. Det krävs en dator och ett lösenord. Annars kan du lika gärna dra ner gardinen och känna dig precis så utanför som du är. Det här har skapat ett nytt sorts klassamhälle. Ett klassamhälle som väl ingen ens kunde tro skulle kunna existera ens för tjugo år sedan. Vem kunde se det komma?

Men tyvärr är det så att många äldre idag sitter med väldigt gamla datorer. De har kanske inte heller någon modern mobil utan får nöja sig med en enklare med stor text på grund av att synen inte är den bästa på äldre dagar. Så det blinkar rött, de har även en för gammal webbläsare och tillåts därmed inte tillträde till exempelvis Swedbanks tjänster. Därmed inte heller till sina egna pengar placerade i den digitala världen. För så är det; Det digitala utanförskapet håller på att skapa ett nytt klassamhälle där lågutbildade, äldre eller med dålig uppkoppling blir andra klassens medborgare. Dom inlemmas inte i den digitala gemenskapen och det kommer att stå dom dyrt.

De tvingas istället nu att gå till banken med räkningarna och det kostar mellan 40 och 150 kronor per avi och den stackare som inte kan söka ett telefonnummer på datorn kan får betala lika mycket hos olika nummerupplysningar. Man blir också utan alla rabatter som t.e.x tilldelas den som köper resan på nätet. Nu handlar det ju inte bara om människor som inte har tillgång till det digitala livet. Även yngre då en ny trend är att aktivt väljer bort det. För att de tyckt att både dator och  mobilen ockuperat deras liv och de vill ta kommandot igen.

För mycket forskning studerar vad skärmtiden gör med människor och varningarna handlar om sönderstressade, deprimerade och ångestfyllda människor, totalberoende av skärmarna och kickarna dom får under daglig skärmtid på ca 3 timmar. Fullt begripligt, fördelarna är enorma men det digitala samhället har också genomgått ojämförligt stora förändringar och skapat ett utanförskap som bara växer för den som inte hänger med. Den nya digitaliseringsministern Anders Ygeman har en stor utmaning i att förverkliga ett Alla-ska-med, som är partiets slogan, också för alla de vingklippta analoga stackare som kippar efter andan.

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka HÄR eller på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.