Laddar

15
feb

  • 15 februari, 2019

Hur säker är du när du surfar?

Foto/Källa; Pixabay

Men det innebär också att vi blir exponerade för hot, framförallt från skadliga program och virus som gör allt för att försöka komma åt din personliga information. Dessutom kan det vara en bra idé att skydda barn från allt tveksamt material man kan hitta på nätet. Så vad ska man egentligen tänka på när man surfar, för att hålla sig säker?

Säkerhet och antivirusprogram
En av de första sakerna många tänker på är att ha ett säkerhetspaket med ett antivirusprogram. Det skyddar inte bara mot virus, utan ser också till att ingen kommer åt dina personliga uppgifter. Det är oerhört viktigt att skydda lösenord till sociala medier och information eller inloggning till bankkonton. Det finns gratis antivirusprogram som har lite enklare skydd, men i många fall kan räcka. Casinon online är en av de branscher som alltid ligger längst fram vad gäller säkerhet, och de har också hjälpt till att driva upp säkerheten för andra saker online. Det är viktigt att allt som har med pengar att göra är säkert, och att kunderna känner sig trygga, annars skulle ingen spela. Sidor som Unibet har alltid de senaste säkerhetslösningarna, rätt licenser, och möjlighet att prova spelen helt gratis innan man sätter in egna pengar.

Lösenord och Wifi
Nästa sak att tänka på är att alltid logga ut när du har använt e-post, sociala medier eller någon sida där man måste logga in. Och använd inte samma lösenord på flera olika sidor. Om du tycker att det är svårt att komma ihåg lösenord kan du använda en lösenordstjänst online. Då kan du kan använda långa, starka och unika lösenord på alla sidor, men du behöver bara komma ihåg ett enda huvudlösenord. Se även till att alla dina program är uppdaterade. En av anledningarna till att utvecklare uppdaterar sina program är att de kan ha hittat säkerhetshål eller sårbarheter. När man håller sina program uppdaterade slipper man även riskerna med gamla fel. Gör en backup på de filer du absolut inte kan tänka dig att förlora. Kopiera dem till en extern hårddisk eller till en molnlagringstjänst som Google Drive eller Dropbox.


Foto/Källa; Pixabay

Försiktighet i öppna nätverk
De flesta har ett öppet nätverk hemma, som man kan använda både till datorn, surfplattan och mobilen. Dessa nätverk kan vara en risk, eftersom det samtidigt öppnar upp för bedragare att komma åt inloggningsuppgifter till våra konton. Bedragare brukar skapa gästnätverk och använda helt vanliga namn, eller företagsnamn, för att det ska kännas tryggt. När man sedan surfar där kan bedragarna kopiera alla uppgifter. Därför ska man aldrig ange inloggningsuppgifter i ett publikt wifi om man inte vet exakt vad det är. Om du bor på hotell, kolla upp nätverksnamnet med receptionen. Gör inte bankärenden eller internetköp via ett nätverk som du inte känner dig helt säker på är skyddat. Använd geografiska spärrar för ditt kort, eller lås det för köp online. Vad kan man då göra i ett öppet wifi? Det går utmärkt att läsa nyheter, kolla tidtabeller, surfa på nätet och liknande saker utan någon fara.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.