Laddar

12
feb

  • 12 februari, 2019

Oväntade siffror – många låginkomsttagare bland företagare

Företagare har ingen inkomstgaranti alls och löper därför större risk att hamna utanför skyddsnätet.

– ”Många företagare lever i en illusion om att allt kommer att lösa sig senare, men kan du inte plocka ut en ordentlig lön kan du heller inte spara undan till pension, ta ut semester eller få ersättning när du är sjuk eller föräldraledig”, säger Mats Eriksson, styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund.

När Mats Eriksson första gången startade eget företag för 20 år sedan hade han stora drömmar och målsättningar; han skulle kunna ta ut en bra lön, köra företagsbil och samtidigt få jobba med något han brann för. Efter några år insåg han att bilden av att vara egenföretagare många gånger är förskönad och att det tvärtemot hans föreställningar var ett otroligt tufft och slitsamt uppdrag. Bland annat för att du till en början inte kan ta ut en ordentlig lön samtidigt som du har höga krav från både banker och skatteverket – något som han menar att många egenföretagare inte tänker på. Faktum är att företagare är den grupp som tjänar allra minst i samhället, och där du dessutom riskerar att gå i personlig konkurs om ditt företag går dåligt. Siffror från Nimo Sanandajis rapport ”Nödvändighetsföretagarna” från 2017, visar att elva procent av alla företagare i Sverige är låginkomsttagare.

– ”Att det finns så många låginkomsttagare bland företagare är egentligen inte så förvånande för mig. Det tar otroligt lång tid att bygga upp ett kapital som gör att du kan ta ut en hygglig lön. Har du varit anställd innan är det kanske svårt att förstå att du som företagare lever helt utan skyddsnät till en början, varför det är otroligt viktigt att redan i ett tidigt skede planera för framtiden”, säger Mats Eriksson.

Behövs en realistisk bild av företagandet

I sitt yrke har Mats Eriksson träffat många entreprenörer genom åren, människor som brinner för sina verksamheter men som går på knäna när det kommer till att få ekonomin att gå ihop. De flesta småföretagare ute i landet har inga stora drömmar om att bli nästa Ingvar Kamprad, utan de vill få ha kvar sina butiker, restauranger eller frisörsalonger för att de bidrar med glädje, nytta och arbetsmöjligheter åt bygden. Enligt Mats Eriksson är dessa mindre företag otroligt viktiga för Sveriges framtid och han menar att det behövs en mer realistisk bild av hur det är att vara företagare idag.

– ”Det måste till mer kunskap till unga företagare om hur det faktiskt ser ut, vilka regelverk som gäller och vilka finansiella möjligheter som finns. Det är lätt att hamna i fällan att kanske leva på sin partners inkomst i några år, men vad händer om ditt företag går i konkurs? Då har du ingen bottenplatta att stå på, du riskerar att stå utan ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom, VAB eller föräldraledighet och du har inte kunnat spara till pensionen”, säger Mats Eriksson.

Risk att färre blir företagare

Mats Eriksson menar att faktumet att många företagare är låginkomsttagare är oroväckande för framtiden, men att fördelarna med att ha eget ofta väger upp.

– ”Det finns en risk att människor drar sig för att starta företag eftersom det finns brister i den sociala tryggheten, för krångliga regelverk och för höga kostnader till exempel. Samtidigt lockas många av de friheter som kommer med företagandet. Villkoren för företagare måste förbättras, samtidigt som många företagare måste agera smartare när det kommer till ekonomin”, avslutar Mats Eriksson.

Mats Eriksson är styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund och driver Facebooksidan ”En företagares vardag”.

Småföretagare = fattigpensionär?

En stor del av företagarna i Sverige är äldre, en oroväckande stor andel. Bland samtliga personer som förvärvsarbetar är sju procent egna företagare. Bland de i åldrarna 65 till 74 år som jobbar, är däremot över 40 procent egna företagare. Hur kommer det sig att så många av företagarna är äldre?

En del av förklaringen är att vissa som tidigare varit anställda väljer att driva företag när de närmar sig eller passerar pensionsåldern, antingen för att ”ha något att göra” eller p.g.a. att pensionen inte räcker.

Låt säga att två vänner efter studierna väljer olika vägar i livet, en satsar på att driva eget företag medan den andra blir anställd. Den som är anställd går i pension efter 40 år i arbetslivet. Om de två vännernas arbete har följt det typiska mönstret på svensk arbetsmarknad så kommer vännen som är företagare då att i praktiken ha arbetat motsvarande tio år extra jämfört med sin vän. Nu är det dessutom så att företagare vanligtvis går i pension senare än anställda. Får då företagaren mer pension eller andra fördelar för att ha jobbat mer under sin livstid? Svaret är nej, snarare är det tvärtom. Vännen som är företagare i exemplet kan typiskt räkna med att få ut lägre pension än sin vän som är anställd. Företagare satsar nämligen ofta pengar i sina verksamheter och har för lite över för att göra avsättningar till pensionen. Förhoppningen är att kunna skapa ett värde i företaget som man kan leva på i äldre dagar.

Låga pensioner är en anledning till varför många som driver eget fortsätter att jobba långt upp i åldrarna. Statistiska Centralbyrån visar på att skillnaden är ytterst stor mellan företagares och anställdas benägenhet att arbeta vid en hög ålder. Vid 69 års ålder förvärvsarbetar fortfarande 52 procent av dem som driver egna företag, medan motsvarande andel bland anställda är bara 11 procent.

Låga pensioner för företagare kommer bli ett växande problem även i framtiden. Givetvis finns det en stor inkomstspridning bland företagare. De som drivit eget finns överrepresenterade både bland de med höga och bland dem med låga inkomster. Låginkomsttagare är de vars inkomster är hälften så höga eller ännu lägre än det genomsnittliga hushållet. En stor del av företagarna finns i den gruppen.

Faktum är att ingen annan grupp på arbetsmarknaden kommer i närheten. Bland anställda arbetare så är tre procent låginkomsttagare. Lönen regleras ju i många fall genom kollektivavtal och i Sverige är det få anställda som har riktigt låg lön. Företagare däremot har ingen inkomstgaranti alls. De som driver eget kan mycket väl gå med förlust snarare än vinst. Ibland går företagarna själva i personlig konkurs när deras företag klarar sig dåligt. Företagare är därför också överrepresenterade bland gruppen låginkomsttagare. Bland Sveriges företagare tillhör hela elva procent gruppen låginkomsttagare. Det är alltså bland företagarna som vi finner många av Sveriges arbetande fattiga.

De allra flesta företagare drömmer inte ens om att bli nästa Ingvar Kamprad. Det räcker att veta att rörelsen lever kvar nästa månad och att man kan ta ut en hygglig lön, betala eventuella anställda och kanske till och med sätta av lite för pensionen. Tyvärr blir det avsättning till pensionen som oftast blir lidande. Därför måste villkoren för tillväxt och finansiering förbättras. För så länge som företagaren själv avstår från lön och pensionsavsättningar för att finansiera företagets utveckling kommer det slå tillbaka på samhället när småföretagarnas drömmar övergår till fattigpensionärens krassa verklighet.

 

OM Småföretagarnas Riksförbund

Småföretagarnas Riksförbund är en partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obunden organisation som arbetar för att främja privat företagsamhet. I styrelsen sitter aktiva småföretagare som driver medlemmarnas intressen bland annat genom opinionsarbete, debatt och möten med politiker.

 

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!
En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka HÄR eller på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.