Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Resa utan visum

Det är underbart att resa, men det kan bli krångligt när man ska besöka många länder och måste ordna med visum till vart och ett av dem.

Ett av de allra mest populära resmålen är USA. Här, New York City, Foto; Pixabay

Det är inte bara att dyka upp och räkna med att få komma in i landet. Dessutom kan det bli dyrt att betala för visum till flera olika länder, så generellt väljer folk att resa till visumfria länder. Men kraven och reglerna för visum ändras då och då, så kolla alltid upp situationen innan du köper en flygbiljett.
Europa har något som passar de flesta. Oavsett om du är intresserad av natur, kultur, städer, mat eller historia finns det ett land i Europa för dig. Tack vare Schengenreglerna behöver vi som svenska medborgare inte något visum när vi reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein. Däremot ska man alltid ha med sig sitt pass eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vanliga ID-kort eller svenskt körkort räcker inte som resehandling. Ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling. Den fria rörligheten är en av de mest grundläggande delarna av EU-samarbetet, och vi har rätt att stanna i tre månader i vilket EU-land som helst. För att stanna längre krävs det att man har ett arbete.

Resa till USA

Ett av de allra mest populära resmålen är USA. När man åker på semester dit behöver man i de allra flesta fall inte heller ha något visum. Det räcker att man ansöker om ett ESTA, ett förenklat, digitalt inresetillstånd. Man ansöker online och får oftast svar direkt. Hur länge är ESTA giltigt? I hela tre år, så länge passet man angav i ansökan fortfarande är giltigt. Om man byter pass måste man ansöka om ett nytt ESTA. Sedan får man stanna i upp till 90 dagar i USA på sitt ESTA för semester, besöka släkt och vänner, genomgå medicinska behandlingar eller åka på affärsresor. Det är bara om man ska arbeta eller studera man behöver ansöka om ett riktigt visum.


Japan är också öppet för svenska utan visum, Foto; Pixabay

Visumfria länder i Asien
Ett annat populärt resmål för svenskar är Sydostasien. Åker man till Thailand behöver man inget visum, om man inte ska stanna mer än i 30 dagar. Så länge man har ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter inresedatum och att man har en utresebiljett så får man en stämpel i passet och får komma in i landet. Samma sak gäller för att resa till Filippinerna. Det blir ett alltmer populärt resmål då många undviker Thailand på grund av den politiska situationen. Filippinerna har oerhört mycket att erbjuda på de 7000 öar som utgör skärgården. Gillar man dykning, fiske, båtliv, snorkling, sol och bad eller andra vattenaktiviteter så är Filippinerna helt rätt. Stränderna är otroliga, och lokalbefolkningen är vänlig.

Japan är också öppet för svenska utan visum. Så länge man inte stannar mer än 90 dagar och syftet med resan är exempelvis semester eller konferens, så får man ett ”Landing Permission” vid gränskontrollen. Man måste kunna uppvisa att man har en bokad och datumbestämd biljett för retur- eller vidareresa, och dokument som stödjer resans syfte (till exempel detaljer om konferensen, kontaktinformation till inbjudande värd, hotellbokning). Japan har ett fantastiskt kök, en unik kultur, livliga städer och vacker natur.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet