Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Så många svenskar har ont i onödan

Ända sedan jag startade upp LoveLaholm.se har jag lidit av kronisk värk. Ja, faktiskt även ett par år före själva lanseringen. Jag erbjöd ju tidigare i min firma tjänster inom skog och trädgård.

Björn Rhodin på Caladrius Foto: @photosbygederberg

…. 2012 föll jag med en skylift när jag skulle sektionsfälla en lönn på vår egen tomt. Vid olyckan skadade jag nacken och vid en magnetröntgen upptäckte man att jag hade tre diskbråck på halsryggen och spinal stenos. Man fann även en kärltumör runt den tionde kotan. Diskbråcken och kärltumören har sedan dess gett mig mycket värk och ännu idag har jag så ont att det är svårt för mig att uträtta något vettigt arbete på heltid. Jobbar med mina sajter som bäst halvtid, ibland ett par timmar om dagen. Men jag är inte ensam om lidandet. Mer än hälften av alla svenskar lider av värk – som ofta är så stark att den leder till psykisk ohälsa. Samtidigt kan smärtan i de allra flesta fall lindras avsevärt. Björn Rhodin på Caladrius berättar hur.

Det här är inga roliga siffror. Vi pratar alltså om att närmare fyra miljoner svenskar går runt och har värk!
Det är fruktansvärt, säger Björn Rhodin, klinikchef och grundare av smärtlindringskliniken Caladrius.

SCB presenterade nyligen 2017 års hälsosiffror, vilket på många vis är dyster läsning – hela 55 procent av svenskarna i åldern 25–54 år uppger nämligen att de lider av värk. Störst är problemen i nacke, axlar och skuldror, och värst drabbade är kvinnorna: hela 62,6 procent av kvinnorna i åldern 25–54 år har värk.

Ett annat stort problem med värken är att den i många fall också leder till psykisk ohälsa – och även där är kvinnor hårdast drabbade. I Sverige har var fjärde kvinna mellan 25–54 både värk och psykiska besvär.

– ”Jag har träffat otroligt många personer med värk genom åren, och ofta är det samma typ av berättelse. Smärtan finns där och blir ofta bara värre och värre, men samtidigt får man hos vården höra att man ska bita ihop och vänja sig vid smärtan. Självklart är steget därifrån till att bli nedstämd inte särskilt långt”, säger Björn Rhodin.

Samtidigt som problemen är enorma skulle väldigt många kunna minska sina besvär med rätt kunskap, menar Björn Rhodin.

– ”Det finns två vanliga sätt som många försöker lösa sina smärtproblem på. Det ena är att bita ihop och hålla käften, många tror att det är enda sättet, men tyvärr är inte det rätt väg att gå. Det kommer inte att lösa några problem”, säger Björn Rhodin, och fortsätter:

– ”Det andra är att man letar efter någon slags magisk superövning som ska ta bort alla problem. Och tyvärr finns det inga sådana mirakelövningar. Så det kommer inte heller fungera.”

Lösningen ligger snarare i att få ett helhetsperspektiv på sin smärta, berättar Björn. Här ska många faktorer samspela, och nyckeln är ofta att få ner sina stressnivåer – vilket sker genom att ta bort saker ur vardagen i stället för att lägga till.

– ”Hur vanligt är det inte att människor tänker att de ska sänka sina stressnivåer genom att träna yoga? Och så slutar det med att de springer in i yogasalen och skyndar hem efteråt”, säger Björn, och fortsätter:

– ”Ur ett stresshanteringsperspektiv hade det förmodligen varit bättre att åka raka vägen hem och ta tag i den där boken man velat läsa så länge. Så om jag skulle ge människor ett enda råd när det kommer till stress så är det att ta bort saker ur sina liv i stället för att hela tiden lägga till nya.”

 

 


Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet