Laddar

29
maj

  • 29 maj, 2019

Laholm för hästälskare – dressyr, hoppning trav & voltige

Voltige. Foto/Källa; ”3814” (CC BY 2.0) by agriflanders

Runt fyratusen år f.Kr. tämjdes de första hästarna av människan. Sedan dess har de fyrbenta djuren varit viktiga hjälpmedel i jordbruk, skogsbruk och krig. Men även när det gäller nöje har hästar använts länge. Ridsport i olika former har varit en del av kulturen i flera tusen år och det är ett samlingsnamn för de idrotter där människan tävlar tillsammans med hästar, exempelvis dressyr, trav, voltige, körning eller galopp. Indien var tidiga med att utveckla hästpolo och i antikens Egypten användes hästar både för nytta och nöje.

I Sverige skapades något som kallades beridarebanor under 1600-talet, som användes för bland annat tornerspel och träning. Banhoppning fick fäste tvåhundra år senare och i början på förra seklet blev både dressyr och hoppning en del av de Olympiska spelen. Halland har djup tradition av hästsport och i Laholm finns det många föreningar som sysslar med dressyr, voltige, hästhoppning eller körning. I Haverdals naturreservat går den berömda ridleden, som årligen ser tusentals besökare och utöver det ligger en av Sveriges bästa utomhusbanor söder om Laholm.

Hitta prylar till dig och din häst

När det gäller träning och tävling med häst är det viktigt att ha i åtanke att det handlar om levande varelser. Att använda säkra kvalitetsprodukter har stor betydelse. Några företag från Laholm har specialiserat sig på produkter inom hästtransporter, kärror, sadlar, hjälmar och andra tillbehör. Om du behöver saker till dig eller din häst och vill hitta ridklubbar med likasinnade kan du göra så enkelt i Hallands minsta stad.

Hos horsepartner.se finns hästtransporter som designas efter dina preferenser utvändigt och invändigt. Det är ett familjeföretag från Laholm med lång erfarenhet inom häst & djurtransport. De sponsrar tolv ryttare, vilket inkluderar landslagsmeriterade Moa Sundelöf och Johanna Due Boje. Deras hästbilar är snygga, moderna och säkra för djur och människa. De arbetar tillsammans med Yes Box som är en leverantör av stallströ, såsom torv, spån eller torvmix.

Om du letar efter snygga, moderna hjälmar, stövlar eller annan personlig utrustning har onlineshoppen Ocquestrian bra utbud. De säljer skräddarsydda sadlar som görs på beställning. Internetbutiken med säte i Laholm erbjuder produkter av hög kvalitet, bland annat hjälmar från Kep, kavajer från Manfredi och stövlar från Tucci. För hästen finns bett från bland annat Sweet iron och Flexisoft samt stalltäcken från Trust.

Dressyr, hoppning, trav & voltige

Dressyr är en tävlingsgren som är grunden för det mesta inom ridning. Det handlar om att träna hästen för att den skall bli så användbar och angenäm att rida som möjligt. Det kräver mycket av både ryttare och häst och samspelet mellan de två är av högsta vikt, vilket kan ha stor betydelse även för de andra grenarna av ridsport. Utöver att vara vackert är det en av de mest respekterade grenarna, på grund utav svårighetsgraden.


Det tar många år av hård träning för att tävla med en häst i dressyr på hög nivå. Foto; Pixabay

När det gäller banhoppning är det en hopptävling i klasser mellan 0.9 – 1.6 meter. Det gäller att ta sig över utsatta hinder med så få fel som möjligt. Banan skall vara runt 350 – 400 meter och ryttare samt häst behöver klara sig på en minut, med vattenhinder, trippelbarr och oxers som står i vägen. Det är en stor del av hästsport och en disciplin det tävlas om i de olympiska spelen. På VM har bland annat pensionerade Laholms-sonen Nicke Pålsson ställt upp.

Voltige är en Akrobatisk ridgren

En spektakulär tävlingsgren är Voltige, som kan beskrivas som gymnastik och dans på hästrygg. Som tävling är det en relativt ny företeelse, men som fenomen har det varit en del av kavalleriers träningsupplägg i flera tusen år. Inom cirkus har akrobater använt teknikerna för att skapa fantastiska shower. Idag är det vanligt med tävlingar i grenen hos ryttarföreningar.


Bilden; Några individuella voltigörer som deltar i SM/NM i Voltige 2018. Källa: Sm Nm Voltige 208

Trav är den populäraste hästsporten i Sverige, med hundratusentals tittare på sändningar i TV. Peter Andersson från Laholm tävlar bland annat på Halmstadstravet och är en av bästa kuskarna från staden. Två talangfulla unga kuskar är systrarna Jonna och Julia Jacobsson från Perstorp.

Jonna är nitton år och har vunnit priser på ponnytravgalan. Utöver det har Jakobsson redan ställt upp i Elitloppet, ett av de största travloppen i Sverige där internationella toppnamn ställer upp. I år det Aubrion de Gers från Auch i Frankrike som är favorit, om man granskar Elitloppet odds hos 888sport. Han har en gedigen meritlista och har inte hamnar sämre än trea i något lopp sedan 2016.


Travtävlingar är en tuff och ofta en inte helt ”ren sport”  … Foto; Pixabay

Under senvåren har föreningen en tävling i Voltige, som bör hålla adrenalinet i gång och underhållningsvärdet skyhögt. Lag om sex personer tävlar även i den svåraste klassen av grenen som ställer stora krav på balans, samhörighet och lagspel.

Men det är inte bara nationella tävlingar som gäller. Det finns möjlighet att ta del av tävlingar på olika nivåer i Laholm. Hos Laholms RF finns komplett schema över årets tillställningar. Tävlingarna inkluderar körning, voltige, hoppning, dressyr och Newforestmästerskap för ponnys.

Mellan den 24 – 28 juli går SM i dressyr på klubben. Räkna med hög nivå på deltagarna och en helg som kommer se många besökare. Två dagar i mitten av September körs sedan höstdressyr som också är öppen för nationellt deltagande.

Hösten fortsätter med Skördetävlingen, en regional hopptävling som körs den 21 – 22 September. Det är en tävling för lokala talanger. Andra event inom körning, voltige och hoppning läggs utöver det till under årets lopp, enligt sajten själva.

Lokala kuskar från Laholm gör bra ifrån sig – oavsett ålder

Det finns kommunala invånare som lyckats väl även på det internationella planet, exempelvis Anita Johanson från Laholms LR, som representerar Svenska ridsportsförbundet. Hon är förlamad sedan en travolycka i början av nittiotalet och har utöver SM-guld även knipit brons på EM. Hon representerade Sverige på Paralympics i Rio De Janeiro sommaren 2016.

Sanna Manfredsson har tävlat i EM i körning

Sanna Manfredson från Oskarström är med i juniorlandslaget i körning och tävlar för Laholms ryttarförening. Hon säger själv att hon satt på hästryggen innan hon kunde prata, uppger Hallandsposten. Hon är femton och har bland annat ställt upp i EM i sportkörning. Sanna Manfredson från Oskarström är med i juniorlandslaget i körning och tävlar för Laholms ryttarförening.

Nicke Pålsson är en före detta landslagskusk med flera VM-medaljer i ryggsäcken. Han tävlade i fyrspann och var länge en given tillgång i laget. Han är från Laholm och fick nyligen pris från Edvard Roséns stiftelse för sitt hjältemod när han slängde sig för att stanna ett ekipage som var på väg i full fart mot hästar och människor.

Ytterligare ett systerpar som gjort väl ifrån sig på hästryggen är Bea och Ares Ahlberg. Bea har vunnit fina priser i svenska ungponnychampionatet. Systrarna kommer från Laholm och i år satsar Bea på att ta sig till SM, uppger Lokaltidningen Höganäs. Hon är fjorton år och tävlar för Laholms lantliga ryttarförening.

Den nya generationen bjuder på talang. Ester Fagerlind från Laholm är en av de bästa, unga kuskarna i landet. Hon skall tävla på Nordiska mästerskapen i körning för juniorer i sommar och en rolig nyhet för regionens hästintresserade.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.