Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Röda gubbar och hav av guld

Just nu upplever jag min bästa tid på året, Våren. När allt andas liv igen, solen börjar värma och det är ljust hela långa dagen.

Jordgubbar, sommaren 2015. Foto; Carl Stridsberg/Pixabay

För min del hade det gärna fått vara vår året runt, med en liten touch av Svensk sommar någon månad eller två. Inte för att jag är någon soldyrkare och gillar att ligga och bränna hud på stranden, utan för att det måste till lite rejäl värme för att de röda gubbarna, jordgubbarna vi odlar för husbehov, ska bli så där riktigt smarriga och goda som ju bara svenska jordgubbar kan bli. Och för blommornas skull förstås, alla vackra blommor. Och för binas skull, för fjärilarnas och humlornas skull och för alla ungars skull inte minst. På tal om bin, de minskar ju här i Världen, inte bra. Själv har vi just nu många sorters blommor i trädgården och på andra sidan om landsvägen står det ett väldigt gult hav och vajer i vinden. Ett rapsfält med klara knallgula blommor! Underbart för ögat och för bina. Tyvärr är väl rapsfältet besprutat, vet inte, hoppas att det är sånt som bina fixar då. Om de nu inte kolar vippen när de ska över vägen för alla bilister håller ju inte de 60 km som är maxhastigheten precis. Och även om de gör det lär ju några bin stryka med. De har ju ingen förståelse för att tunga plåtlådor på hjul, som väger ett ton, kommer farandes.


”Rapsfält – Hav av guld”. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Ni som är äldre idag, minns ni vår barndoms sommardagar? Själv bodde jag mycket hos mina morföräldrar när jag var en liten kart. Min mor var ensamstående och jobbade mycket som servitris. Men några somrar var jag även på barnkoloni, det var en rolig upplevelse. På den tiden fanns det ju inga datorer eller mobiler som tog tid från sommarens lekar och uteliv. På kolonin fanns det många bra ledare som anordnade fotbollsturneringar och massor med aktiviteter. Vid vackert väder var det obligatoriskt bad vid havet. Och på onsdagar och lördagar fick man handla godis. Kön var lång fram till kiosken och femkronan i handen skulle snart bytas ut mot en massa färgglada karameller, lakritssnören och glass.

Men många somrar bodde jag alltså hos min morfar, Karl Åberg och mormor Greta. De var underbara människor och tog väl hand om mig. Kanske för väl ibland, lite bortskämd blev man allt hos dem. De tillhörde den gamla stammen ni vet som sörplade kokkaffet på tefaten och skar skivor tjocka som smörgåsar, från den feta runda osten. Mormor hade en vävstuga och vävde de vackraste trasmattor som hon sålde i halva Skåne. Morfar hade sin egen snickarbod där han snickrade fina runda fontäner med japansk mosaik och satte små kulörta lampor på hyllor där de lyste på den lilla fontänstrålen kvällstid. Oj, så vackert jag tyckte det var, ser dem ännu framför mig. Morfar snickrade mycket annat. Bland annat stora pallar, även de med japansk mosaik. En annan specialité var fågelhusen. Det var mindre kopior på villor med fönster (utan glas förstås) veranda och snickarglädje. På vintern var det alltid knöfullt med småfåglar som villigt lät sig bjudas på allt gott mormor bjöd dem på.

Nere vid sjön i Valje, som låg tvärsöver landsvägen där Greta och Karl, bodde, låg deras lilla vita eka, som vi ibland rodde ut med för att fiska. Där låg också en campingplats med en minigolfbana. Här var det ofta många barnfamiljer som campade och där hittade jag flera kompisar att leka med. Vi brukade få plocka av mormors jordgubbar som hon odlade, det var uppskattat.
Jo, det var en fin tid, min barndoms somrar. Morföräldrarna är ju borta sedan länge, min mor också men minnena består så länge jag lever och har förståndet i behåll. Jag önskar att alla ungar fick ha såna underbara somrar men tyvärr är det ju långt ifrån så idag. Idag är allt så annorlunda, jäkt och stress, ungarna fastklistrade vid sin mobil eller dator och spelar spel (menar inte att det alltid är dåligt, nejdå, men kanske lite för mycket?) facebook och sociala medier har ersatt gammal fin vänskap då människor faktiskt talade med varandra direkt och inte via en smartphone.. 🙂

PS Bilden på jordgubbarna jag tog för några år sedan finns även på Pixabay. Låna gärna den om ni vill men skriva gärna att jag är fotografen under bilden.. DS

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! All we do we do with love!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet