Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Härliga Hjörnered 20-årsjubilerar!

En av mina egna ”Smultronställen” i Laholm – Det underbara naturområdet och sjöarna vid Hjörnered! Här finns många vandringsleder, man kan fiska, paddla kanot, tälta och vandra i vackra bokskogar. Kanske klättra ner i Midsommargrottan och träffa ”Midsommartrollet”.

Härliga Hjörneredssjöarna. Foto, Carl Stridsberg

Härliga Hjörnered 20-årsjubilerar!
På söndag (21 Juni) startar 20-årsjubileet. Då kommer initiativtagaren till Härliga Hjörnered, Elver Åkesson prata om Härliga Hjörnered, både klockan 10 och klockan 11. Den natursköna pärlan vid vattnet lockar årligen friluftssugna ut i skogen och på sjön. Här kan du få uppleva lite av Hallands fina inland! Ett perfekt utflyktsmål! En av min egen familjs favoriter när det kommer till besöksmål i Laholm med omnejd. Här kan du fiska, bada, paddla kanot, vandra eller bara njuta av den fina naturen. Det finns tre populära vandringsleder som går genom löv- och granskog, hagar med betande djur, höga toppar och djupa dalar. Genom Hjörnered rinner ån Lagan och det finns många sjöar som passar perfekt för både paddling och bad.


Foto, Carl Stridsberg

Kanoter hyr du med fördel direkt på plats och det finns många små öar med egen grillplats och vindskydd. Så kom ihåg att packa ner både sovsäck, grillkorv och en termos med kaffe. På lägerplatsen i Hjörnered finns basen för verksamheten med en liten stuga för information, kanotuthyrning och service. Härliga Hjörnered är en ideellt driven verksamhet inom Friluftsfrämjandet Laholms Lokalavdelning med huvudsakliga uppgiften att genom service åt området behålla naturvärdena där. Vi har nu möjligheten att ta emot betalning med Swish.

Hjörneredssjöarna
Hjörneredssjöarna är ett sjösystem som sträcker sig från Knäred via Hjörneredssjön till Skogaby. Hjörneredssjöarna är ett konstgjort sjösystem som bildades i och med att Lagan dämdes upp vid Skogaby. Sjöarna ligger på samma plats som byn med namnet Hjörnered tidigare låg. Byn sattes i och med fördämningen under vatten. Området är känt för sitt friluftsliv, det är vanligt att paddla kanot och tälta i området. I området finns också en lägerplats för Scouterna. Många kommer också till sjösystemet för att fiska.

Baven_Smaland05_728
Foto; Jörgen Larsson, jlfoto.com

De vanligaste fiskesorterna är gös, gädda och abborre. Fiske får ske endast med handredskap och max ett per fiskekort. Fiskekort krävs för de som fyllt 16 år. Barn som inte fyllt 16 år får fiska utan att lösa fiskekort.

Fiskekort går att köpa på:
Turistbyrån, tel 154 50
Laholms Sportfiskeaffär, tel 123 34
Shell, Knäred, tel 501 78
Ysbyhallen, Ysby, tel 623 30
Ysby Gamla Lanthandel, Ysby, tel 620 10

Fisketips
För att lyckas bäst att fånga gös är dragrodd/trolling ett bra fiskesätt. Rödvita wobblers i olika storlekar samt sådan som det går att ställa in fiskedjupet på fungerar mycket bra.

Vippentorpet
Eller ta sig en kopp kaffe med hembakat på det gamla torpet som kallas för Vippentorpet och känna tidens vind susa genom löven på bokskogen.


Vippentorpet. Foto, Carl Stridsberg

Kontakt
Telefon 076-3946602

Vägbeskrivning
Från Laholm kör man lämpligen till Ysby och sedan mot Skogaby. Vid kyrkan i Ysby kan man välja södra sidan av Hjörneredssjöarna genom att åka mot Perstorp. Fortsätt mot Hultabygget och sedan ligger sjön strax intill. Man kan även åka mot Bataholm för att komma till Hjörnered. Ett annat vägalternativ är att åka väg 117 mot Markaryd och svänga av mot Vippentorpet-Timmershult, strax öster om Skogaby eller strax väster om Knäred.

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Spara

Spara

Spara

Relaterade inlägg

Posta kommentar

Kommentarer1

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet