Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Nationaldagsfirande i Laholms stadspark!

Den 6 juni firar vi som vanligt den Svenska Nationaldagen i vår prisbelönta stadspark.

Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se 

Den 6 juni 2014 var den dagen då LoveLaholm.se lanserades så vi fyller fem år just den sjätte juni 2019!

Den 6 juni firas i vanlig ordning Sveriges nationaldag i vår prisbelönta stadspark. Besökarna får njuta av musik, uppträdanden, mat, tal, trädgårdsaktiviteter och annat roligt för både stora och små.

DAGENS PROGRAM 6 JUNI 2019
Program, Stadsparkscenen 6 juni
08.45 Samling vid Stadsbiblioteket för barnparaden
09.00 Barnparaden tågar mot Stadsparkens scen
09.15 Bebisceremoni
10.00 Strandteatern spelar ”Den magiska kistan”
10.45 Kulturskolan: Kulturfunkis spelar ”Callisto – Min egen måne”
11.30 S:t Clemens kyrkokör samt Kören för alla och Gospelkören sjunger
11.45 Manskören sjunger
12.00 Flagghissning, nationalsång och tal av Landshövding Lena Sommestad
12.15 Dans till sköna toner med Ränneslövs Folkdansgille och Ränneslöv-Ysby kyrkokör
12.45 Kulturskolans elever uppträder
14.15 Trädgårdsquiz med Gunnel Carlson och Peter Bengtsson
15.00 Musikteater för barn: ”I vår sånglåda”
15.30 Pride: Lokala ungdomstalanger uppträder

Barnparad med Skillatrollet
Nytt för i år är ett extra stort fokus på våra yngre besökare. Nationaldagen inleds med en barnparad från Stadsbiblioteket till scenen i Stadsparken. Barnparaden leds av Skillatrollet som välkomnar alla små och stora troll, utklädda eller inte, att delta! På scenen hålls det sedan en bebisceremoni för de laholmare som föddes under förra året. Under dagen går det även att ta del av bland annat teatervandringar och ansiktsmålning.

ParkensDag_2015_Skillatrollet728
Skillatrollet. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Klockan 10 blir det barnteater med Strandteatern på scenen, och efter det bjuder Kulturskolans Kulturfunkis på föreställningen ”Callisto – Min egen måne”. Flera körer kommer att sjunga på scenen under dagen och det blir även uppvisning av folkdans.

Växtsnack nytt för i år
Istället för trädgårdsvandring blir det i år ett ”Växtsnack” med Gunnel Carlson (känd från SVT:s Gröna rum m.m.), Peter Bengtsson (Stilla dagar i Ysby, SVT:s Trädgårdskampen m.m.) och Stellan Johansson (biolog och växtkunnig). Det hålls vid Runda Dammen klockan 10.30.

Nationaldagstal och flagghissning inleder eftermiddagen
Klockan 12 är det enligt tradition dags för flagghissning och nationaldagstal vid scenen. Årets talare är Landshövding Lena Sommestad.

På eftermiddagen bjuder Gunnel Carlson och Peter Bengtsson in till ett trädgårdsquiz som hålls från scenen. Alla är välkomna att delta och fina priser utlovas! Som vanligt kommer även Pride att finnas med under dagen. De kommer att ha två tält med flera aktiviteter för barn och unga. Från och med klockan 15.30 överlämnas scenen åt Pride och lokala ungdomstalanger som uppträder.

Strandteatern
Strandteatern har hittat en kista! Det är något speciellt med den där kistan. När Strandteatern öppnar kistan så måste berättaren berätta, musikern spela och skådespelarna agera och sjunga. Nu står kistan på Strandteaterns vind och väntar och längtar efter att publiken är på plats och äventyret kan börja!

Bokbussen
Klockan 10–16. Kickoff: sommarlovsläsning för elever i förskoleklass till och med årskurs 9. De tio första som hämtar ut läslogg får en biobiljett. Diktworkshop med drop in klockan 10–14.


Foto; darksouls1, pixabay.com

Kulturskolan
Kulturskolan bjuder i år på tre olika arrangemang under nationaldagen. Föreställningen ”Callisto – min egen måne”, spelades för fulla hus för ett tag sedan. Det var ett kulturfunkisprojekt i samarbete med ABF och Laholms kommun. På nationaldagen får alla de som missade den bejublade föreställningen en chans att se en kortare version klockan 10.45 på scenen.Kulturskolans duktiga elever visar traditionsenligt upp sina talanger på Stadsparksscenen klockan 12.45– 14.15. Det blir en mångfald av olika instrument och låtar.
Teatervandringen “Odyssén på vårt vis” heter Kulturskolans teaterföreställning där ni vandrar runt med Odysseus som er berättare. Det är en tolkning av det grekiska eposet på ett lekfullt och komiskt sätt med hjälp av Kulturskolans elever. Föreställningen varar i ungefär 30 minuter och den startar 11.30, 12.15, 12.45 samt 13.15. Föranmälan sker vid Kulturskolans bord i parken.

Runda dammen
10.30 Växtsnack med Gunnel Carlson (känd från SVT:s Gröna rum medmera), Peter Bengtsson (Stilla dagar i Ysby, SVT:s Trädgårdskampen medmera) och Stellan Johansson (biolog och växtkunnig).

Musikteater för barn: ”I vår sånglåda”
Musikteaterföreställningen ”I vår sånglåda” som hålls på scenen klockan 15 är en del av konsertserien ”Efterhäng – Mat och musik efter förskolan” som kommer till Laholm i höst.


Scenen i Stadsparken förra året 2018. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

På scenen får ni uppleva familjeföreställningen ”I vår sånglåda” med musikalartisterna Maria Friman och Lina Forsberg. Föreställningen handlar om en magisk låda fylld med fantastiska sånger och en massa roliga saker att upptäcka. Bland annat får vi träffa en liten fågel som söker skydd, två lurviga bästa vänner och ett stort paket fyllt med rytm.
Efter konserten är ni varmt välkomna att besöka Efterhängstältet där vi bjuder på mellanmål samt informerar om höstens barnkonserter. Efterhäng är ett samarbete mellan Musikcentrum Öst, Musikcentrum Väst, Laholms konsertförening och Kultur i Halland.

Laholms stadspark – En av Sveriges vackraste stadsparker!
1996 gick sista tåget genom centrala Laholm och tidigt togs beslut om att anlägga en park på den gamla banvallen. 2001 schaktades banvallen ner och 2007 började man på allvar forma parken. Tidigt kopplades landskapsdesignern Peter Gaunitz in och han fick fria händer att skapa en helt ny park från grunden. Tyvärr fick Peter inte uppleva parkens färdigställande, då han gick bort strax innan.

Peter Gaunitz trädgårdsmotto löd ”Vilt är vackert” och Laholms stadspark är inget undantag. Här finns något för alla, stor som liten, allmänt nyfiken eller trädgårdsentusiast. Efter att första spadtaget tagits 2007 tog man en etapp per år, och det tog ungefär 5 år att får den till vad den är idag. Parken är uppdelad i olika avdelningar, exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Alla unika med olika teman på växter och planteringar.

Laholms Stadspark är ett under av växtlighet med en rik flora.. Vad vore en stad utan en park? Under väldiga bokar och ekars tysta grönska slingrar sig stigen fram över små mysiga repbroar som passerar över porlande bäckar. I snart sagt vartannat träd sitter det en färgglad fågelholk. Parkbänkar finns placerade utmed stigen. Runt om i parken olika träskulpturer gjorda av laholmskonstnären Anders Ölund. Nedan; Ett fantasifullt skapande av Anders, en träbänk med en liggande dam.

anders_olund_flickapabanken
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Årets park
Laholms stadspark har satts på kartan mycket tack vare den framlidne landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz. Sommaren 2013 anmälde Stefan Persson, parkansvarig i Laholm, Laholms Stadspark i den nyinstiftade tävlingen Park Inspira. Parken utsågs där till Sveriges vackraste nyanlagda park och kunde ståta med att vara det ända till 2015. Intresset för parken har i och med detta ökat och lockar än i dag många turister. Är man intresserad kan man följa med på någon av de öppna guidningarna som anordnas under sommaren och hösten.

logga_stadsparken250

Större grupper kan boka in enskilda visningar. Guidade turer i stadsparken är väldigt populära och om ni vill veta mer om parkens flora och fauna kan ni som grupp boka en guidad tur i Stadsparken. Som enskild hänvisas till de öppna guidningarna som anges ovan. Guidningen brukar ta cirka en timme (beroende på hur många frågor som uppstår under vandringen) och är kostnadsfri. Laholms Kommun tar emot bokningar från april månad. Bokning görs via Caroline Dahlman på Planeringskontoret, e-post; caroline.dahlman at laholm.se

Mat, dryck, utställare, försäljning kommer finnas runt om i parken. Liksom förra året kommer det finnas ett aktivitetsområde med bumperball, bungytrampolin, hinderbana och hoppborg.


Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Fritidsbanken
Har du sport- och fritidsutrustning du inte använder? Nyöppnade Fritidsbanken tar tacksamt emot det. I höstas öppnade Fritidsbanken på Östertullsgatan 15 i Laholm. Ett ”bibliotek” där det finns möjlighet att låna sport- och fritidsartiklar gratis. Initiativtagaren till Fritidsbanken är Röda Korset Laholm. Tanken bakom utlåningen är bland annat att spara på miljön, att man ska kunna låna utrustning för att prova på olika aktiviteter innan man satsar och köper sin egen. Att alla ska kunna få möjlighet att prova den aktivitet man vill och att synliggöra vilka föreningar som finns i kommunen. Röda korset i Laholm finns på plats med sitt tält i Stadsparken och tar emot allt du inte behöver som en annan kan behöva för en aktiv fritid – allt från sport- och fritidsartiklar till spel och uteleksutrustning.

Se karta över parken här!

Lite mer om parken
Skolungdomar och förskolor använder parken på olika sätt. Skolungdomar från Lagaholmsskolan joggar med sina lärare på de slingrande stigarna.

skolungdomar800
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Parken betyder också mycket för pensionärer som kan få en rofylld promenad genom den lummiga grönskan, kanske rasta sina hundar, stanna upp och vila vid en parkbänk, språkas vid lite och beundra någon vacker blomma..

Pensionarer680
Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

Ebbaredstugan är en ryggåsstuga från 1824. Intill finns bygdemuseum med keramik och saker från gamla apoteket i Laholm. Försäljning av fika på sommaren..

Ebbaredsstugan728
Ebbaredsstugan, Laholms Stadspark. Foto; Carl Stridsberg, lovelaholm.se

LITE HISTORIA
Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till prunkande park. Ett riktigt mästerverk som 2013 prisades med utmärkelsen Årets Park.
 
Foto; Carl Stridsberg
Allt började när den forna Västkustbanans passage genom Laholm skulle läggas om utanför stadskärnan. Eftersom banvallen låg strax intill stadskärnan, låg det nära till hands att låta göra en stor park av banvallen och den gamla Stadsparken.
inf

aurorafjarilutstracktavinga800
Vackra fjärilar finner man på ”Fjärilsängen”. Aurorafjäril, hane. Foto; Carl Stridsberg

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet