Laddar

10
jul

  • 10 juli, 2019

Glöm inte bort småfåglarna och bina – De behöver också vatten!

Text & Bilder; Carl Stridsberg, LoveLaholm

Precis som för människor är vatten livsviktigt för fåglarna. I en inbjudande trädgård får det inte saknas någonstans att dricka och bada. Dessutom är det väldigt roligt att se på fåglarna när de badar.

Vatten för att dricka

Har man ingen damm kan man ställa fram skålar med vatten. Fåglar som i huvudsak livnär sig på insekter behöver mindre vatten än fröätare eftersom deras vätskebehov delvis täcks av insekterna. De fåglarna behöver kanske bara dricka en eller ett par gånger om dagen, medan fröätarna behöver mer vatten än så. Själv har jag två hängande vattenskålar för småfåglarna att både bada och dricka av. Mindre fat med lite vatten, som jag lagt i stenar och något blad i, fungerar bra för bin, humlor och getingar att dricka från. Stenarna är ”räddningsplankor” eller livbojor utifall de råkar hamna i vattnet.

Vatten för att kunna flyga

Fåglarna behöver vatten också för att hålla sin fjäderdräkt i gott skick. Badandet gör att fjädrarna håller sin isoleringsförmåga och spänst och det är den viktigaste förutsättningen för att fåglarna skall kunna flyga. Våra egna småfåglar liksom hönsen ”badar” även i små gropar med sand där de kan få bort lite ohyra genom att ”tvåla in sig” med sand och grus.

Vatten för att bada – Hygienen är viktig

Ett fågelbad som används av många fåglar skall regelbundet tömmas och rengöras innan det fylls på igen. Under varma sommardagar får jag göra det flera gånger dagligen. Tänk på att om du använder någon form av  rengöringsmedel bör du skölja ur skålar och fat flera gånger med vatten.

Butiken Vivara – För småfåglar med flera
Butiken Vivara, har mycket fina saker för småfåglar, ekorrar, igelkottar med flera smådjur. Jag köpte de vackra små blåfärgade, hängande vattenskålarna hos dem. De har det mesta man behöver för att hjälpa våra små bevingade vänner både sommar som vinter. De har även insektshotell som ju är väl så viktiga.

Själv tillverkade jag ett bihotell av lite vedträd som jag borrade hål i och många är numera bebodda. På bilden ser ni hur biet har lagt sina larver i hålet och sedan täppt igen hålen med något (det vita). Så man behöver inte köpa bihotell om man har möjlighet att själv skapa något enkelt.

Fågelholkar
Något som Vivara, har mycket av är olika fina små fågelholkar av olika material. Somliga är så fina så man skulle själv vilja flytta in i dem om det gick! Det är ju bra att fixa lite holkar nu inför nästa vår så de hinner bli lite ”inkörda” av väder och vind. Helt nya holkar gillar inte våra småfåglar något vidare. Den här holken som blåmesar nu i flera år har häckat i och producerat små blåmesungar på löpande band har jag snickrat ihop själv. Jag har även gjort flera holkar i björk av björkvedskubbar. Tyvärr slarvade jag med att sätta plåt runt hålet så hackspetten har förstorat hålen rejält med sin näbb. Därför är de flesta av dem numera inte lämpliga som bostad åt mindre fåglar då hackspetten, skator, ekorrar eller andra då skulle komma in i dem och låta sig väl smaka av fågelungarna. Så glöm inte skydda hålen!

Blåmesunge kikar ut över den stora Världen utanför holken. Allt kvittrande inifrån talade om att ungen inte var ensam i boet.

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.