Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Svenskt Vatten varnar för vattenbrist

Just idag, den 23 Juli, faller det ett tyst strilande regn utanför mitt fönster. Ett regn som tacksamt tas emot av växter och djur i naturen och i vår trädgård.

Vatten är en dyrbar gåva! Varje liten droppe kan komma att bli livsavgörande. Foto/Källa; Pixabay

Men bara om ett par dagar kan vi få temperaturer uppemot 30/35 grader och brandrisken i skogarna ökar igen. Förhoppningsvis slipper vi de enorma skador och förluster av skog som skedde förra året för torkan har inte varit alls så svår i vår som under våren 2018.


Hur mycket skog kommer att gå upp i rök i år? Foto/Källa; Pixabay

Svenskt Vatten

Däremot läser jag på sajten, Svenskt Vatten, att de uppmanar flera kommuner till att spar på vattnet, bland annat Laholm, där vi redan har vattenbrist! Svenskt Vatten uppdaterar och reviderar informationen om vattensituationen i Sverige fortlöpande. Här kan du läsa om aktuella bevattningsförbud.

Inför sommaren 2019 har ett inrapporteringsverktyg skapats som ger en samlad bild av vattenläget. Det sker genom att Svenskt Vattens medlemmar, via webben, rapporterar in den aktuella situationen i respektive kommun. På så sätt kan Svenskt Vatten ha den samlade bilden och delge informationen till media och myndigheter. Men även vi privatpersoner och företag kan ju kika in och förbereda oss, börja spara på vattnet.
Här kan du läsa om vad just du kan göra!


Vi kan alla hjälpas åt att spara på vattnet. Alla har ett gemensamt ansvar, ta det!

Vattenutmaningar
Vi har tillgång till mycket vatten i Sverige. Men det betyder inte att rent vatten är en självklarhet. Några av de vattenrelaterade utmaningar som vi står inför i Sverige kan du läsa om här!

Grundvattnet

Enligt SMHI och SGU (Sveriges geologiska undersökning) står grundvattnet lägre än normalt i princip över hela landet. Orsaken stavas för lite regn – och det behövs mycket mer regn än vad som är normalt för årstiden för att återställa grundvattennivåerna. Enligt artikeln rådde risk för vattenbrist i tolv län förra veckan. De län som har tillkommit sedan dess är Skåne, Värmland och Halland.
Det kan du läsa om här!

 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet