Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Ett högteknologiskt tak som är snyggt

Vi har vant oss vid att våra hem blir allt smartare. Allt från elapparater som startar när vi kommer hem till smart reglering av inomhustemperaturen. Nu har svenska Midsummer solar roofs utvecklat en ny variant av ett falsat plåttak som producerar el. Vi har tagit en titt in i framtiden.

Solceller som knappt syns
Vi har nästan börjat vänja oss vid solcellspaneler på taket. Det är en bra investering både för plånboken och för miljön. Att de som regel är ganska fula är något som vi nästan varit beredda att acceptera för gott.

Tänk dig nu ett snyggt tak i falsad plåt. Tänk dig även att ditt plåttak producerar el till din villa – utan behov att installera några solpaneler. Det är vad Midsummer solar roofs har utvecklat. Detta lilla företag från svenska Järfälla har tagit fram ett integrerat solcellstak som producerar upp till 90 W per kvadratmeter. Solpanelerna är alltså integrerade i taket. Om man tittar riktigt nära kan man se dem. Det är en tunn filmspanel som appliceras på plåten direkt i fabriken. På håll är solcellerna knappt märkbara.

Tillverkningen sker i Järfälla. Här falsar man även den plåt som används i takkonstruktionen. Själva solcellerna är av typen CIGS-paneler. Den yta som absorberar solens energi består av indium, koppar, selen och gallium. Besök hemsidan för mer info.

Trenden håller i sig
Midsummer solar roofs utvecklar hela tiden sitt utbud. Deras nya integrerade solcellstak har större effekt än tidigare versioner. Det är även möjligt att koppla samman solpaneler för att kunna bygga ett ännu större solcellstak. Maxlängden på taket är nu hela 12 meter.

Den förväntade livslängden för solcellerna är 25 år. Bolaget lovar en garanti på 15 år och att effekten ska vara minst 90 procent efter 10 år och 80 procent efter 25. Det gör att solcellerna mäter sig mycket väl med de konventionella solpaneler som finns på marknaden.

Efterfrågan på solceller ökar för varje år i världen. Högre miljökrav och ett ökat intresse för förnybara energikällor ligger bakom. Dessutom sjunker priset på solpaneler ständigt och de flesta hushåll har nu råd att investera i solpaneler. Här är integrerade soltak inget undantag. Priset ligger på under tusenlappen per kvadratmeter tak där solpaneler appliceras på den ena sidan av hustaket.

Särskilt intressant är denna typ av smarta soltak för äldre byggnader där det finns krav på utseendet. Men i vårt tycke kan varje villa dra nytta av denna typ av smarta – och snygga – tak.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet