Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Föreningen ”Jag är här” utses till Månadens Nätängel juli 2019!

I över tre år har journalisten och författaren Mina Dennert och ”Jag är här”, den ideella föreningen hon startade, hjälp till att ändra tonen i samhällsdebatten till det bättre.

Fotograf: Jonatan Fernström

För sitt mycket viktiga arbete tilldelas ”Jag är här” nu utmärkelsen Månadens Nätängel av försäkringsbolaget mySafety samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse. Det innebär också att de automatiskt är nominerade till priset Årets Nätängel som varje år i november delas ut av mySafety Försäkringar.

Med Månadens Nätängel vill mySafety, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. Den ideella föreningen ”Jag är här” har nu utsetts till Månadens Nätängel juli 2019 med motiveringen:

Att utsättas för hat och hot på sociala medier har länge mötts med kommentaren ”lite får man tåla”. Men för tre år sedan satte Mina Dennert ner foten och skapade en motståndsrörelse som inspirerat hundratusentals personer att stå upp mot näthat och bekämpa det på ett civiliserat sätt. ”Jag är här” syftar till att inte sänka sig till hatarnas nivå i kommentarsfälten, utan att motarbetar dem med argument som framförs med saklighet och lugn.

-“Stort tack för att ni belyser vikten av att göra skillnad. Att det spelar roll hur vi uttrycker oss på nätet. Det spelar roll vad vi delar. Orden har betydelse! Jag startade #jagärhär för 3,5 år sedan, innan jag ens visste hur välorganiserat spridandet av hatet och desinformationen var. Nu ser vi konsekvenserna av det jag varnat för varje dag. Mina tankar går till den 17-åriga flickan som mördats av sin egen bror i Norge. Brodern är bara en av hur många som matas med dessa rasistiska budskap varje dag online. ”Det är bara ord. Det är bara på internet…” Men orden har betydelse. De får konsekvenser,” säger Mina Dennert.

Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär också att mottagaren per automatik blir nominerad till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

-“Näthat är en av vår tids stora samhällsproblem som dagligen skrämmer individer till tystnad. Den attitydförändring ”Jag är här” lyckats med är att få fler att inse sitt eget ansvar i att reagera mot och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Mina Dennert är en nätängel vi beundrar djupt”, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.

Hjälp mySafety Försäkringar och Prins Carl Philips och Sofias stiftelse att hitta fler nätänglar

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till natangel@mysafety.se.

Kriterier för att kunna vinna Månadens Nätängel:
– Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
– Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
– Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
– Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier

Facebook
Här hittar ni #jagärhär på Facebook

mySafety Försäkringar – försäkringar för en digital värld.

mySafety Försäkringar erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott, till både privatpersoner och företag. Vi är ledande inom ID-skyddsförsäkring, Näthatsförsäkring och Spärrservice samt erbjuder också andra försäkringar som ger trygghet i vardagen. Med energi, engagemang och effektivitet hittar vi nya lösningar på nya problem. Vi tycker att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet