Laddar

27
aug

  • 27 augusti, 2019

Hur hade Janne Andersson klarat av en utmaning i Champions League?

Källa: Creative Commons 2018 FIFA World Cup – Group F – KOR v SWE av Oleg Bkhambri CC BY 2.0

Andersson fick 2004 chansen att ta över huvudansvaret och ledde nästan klubben till ett SM-guld under sin första säsong. De föll till slut på målsnöret bakom Malmö FF, men Janne Andersson hade nu befäst sig som någon att räkna med och utsågs även till årets tränare samma år.

Han hittade så småningom till IFK Norrköping och lyckades 2016 vinna sitt första SM-guld. Den inhemska tränarkarriären som fått sin grund i Laholms FK hade nu nått sin peak. Janne blev tillfrågad att ta över Erik Hamrén som den svenska förbundskaptenen, vilket var ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Vi har varit med om ett generationsskifte i det svenska landslaget under de senaste åren, men detta stoppade inte Andersson och hans mannar från att sluta tvåa i VM-kvalgruppen och därefter slå ut giganterna Italien i playoff. Vi fick därefter uppleva en härlig sommar i Ryssland där landslaget tog sig ända till kvartsfinal innan England blev för tuffa. Inte att glömma Nations League där vi gick segrande ur en lurig division 2-grupp med Turkiet och Ryssland. Janne har med andra ord haft en framgångsrik tränarkarriär på många olika håll.


Foto/Källa: Ronny K/Pixabay

Frågan är hur han hade klarat av en utmaning i Champions League?

Hur hade Jannes sätt fungerat i en klubb såsom Galatasaray, Shaktar Donetsk eller Zenit St Petersburg?

Han uttalade sig nyligen om att det hade varit kul att dra utomlands och testa sina kunskaper. Vore det inte lite intressant att se den tillbakadragna, men den ändå smått temperamentsfulla hallänningen i en klubb som Galatasaray? En klubb som just förbereder sig inför den kommande Champions League-turneringen, men som tippas få en tidig utgång. Flera sajter erbjuder Champions League odds, somliga 500 i odds på att den turkiska storklubben når finalen.

Antalet svenska tränare som har varit i någorlunda stora klubbar utomlands är få. Sven-Göran Eriksson, Hasse Backe, Bosse Pettersson och Mikael Stahre är några exempel till skaran Andersson i så fall skulle kunna ansluta till.

Skotten Graeme Souness blev för evigt en ikon i Galatasaray efter att han stormat in på Fenerbahces hemmaarena och planterat en Galatasaray-flagga i mittcirkeln. En syn som förvisso vore intressant att se Janne Andersson göra, men kanske känns långt bort i nuläget.

Jag tror ändå att den tidigare LFK-tränaren hade kunnat göra det bra i en klubb såsom Galatasaray eller en liknande klubb som nödvändigtvis inte är favoriter i alla matcher. Han har varit bra på att få fram det bästa ur sina spelare, vilket syntes extra tydligt i bland annat Sveriges playoff-seger mot Italien. Vi har ju exempelvis fått se Andreas Granqvist bli en klippa utöver dess like under sina år med Janne Andersson vid rodret, även om han har börjat dala lite på karriärens höst. Det känns inte som en fråga om Janne Andersson tar över en annan klubb utomlands efter sin tid med landslaget utan när.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.