Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

14 September – vandringens dag

Den 14 september är det vandringens dag och då ska hela Sverige ut och vandra! Det viktiga är inte var du vandrar/går/promenerar utan att du gör det!

Vandringens dag är ett initiativ av Svenska turistföreningen, STF

Föreningslivet i Halland bjuder denna dag på guidade vandringar (STF Södra Halland och STF Kungsbacka Varberg är två föreningar som anordnar vandringar). Vill ni följa med Länsstyrelsen ut i naturen så får ni hålla ut till på söndag, då finns det fyra guidade vandringar att följa med på (ta en kik under evenemang här på deras Facebooksida för att får reda på vilka det är).

Vill du ta dig ut på egen hand så kommer här några tips på pärlor i Halland. Vi tipsar denna gång om några reservat som kanske inte är våra största dragplåster men som är väl värda ett besök, i reservaten finns även markerade leder.

-Kungsbacka kommun: Hördalen – kortare slinga i vacker dalgång med ekskog och fikaställe.
-Varbergs kommun: Utteros – fågelreservat vid havet. Missa inte Galtabäcksskeppet från vikingatiden som kan ses bakom en glasmonter.
-Falkenbergs kommun: Yttra Berg – ålderdomligt jordbrukslandskap med hisnande utsikt. Ta en rast på gårdsmuseet eller kombinera med vilda Bergs naturskog om du har spring kvar i benen.
-Hylte kommun: Ödegärdet – bokskog som kan kombineras med den 7 km Brunnsbackaleden runt Kroksjön för en lagom lång halvdagstur. Avslut med fika i Unnaryd.
-Halmstads kommun: Bröda – branta sluttningar med bokskog. Förläng med vandringsleden runt Simlången med Veka och Hule naturreservat för en heldagsutflykt.
Laholms kommun: Rönnö – gammal naturskog med spännande kulturhistoria. Välj mellan 5, 6 eller 11 kilometer lång vandring.

Vägbeskrivning och mer info om reservaten hittar du HÄR 

 

Båstad Hiking Festival
En månad senare har ju ni som gillar att vandra, Båstad Hiking Festival, att se fram emot. Den går den  11 – 13 oktober 2019. Då kan du följa med ut och upptäcka Bjärehalvöns underbart vackra natur tillsammans med kunniga värdar. Man ger sigut på vandringar med tema mat, äventyr, natur och kultur. Efter en härlig dag ute väntar after-hike och värmande återhämtning.
Läs mer om den vandringen här!

Är du ganska ny på det här med att vandra och har en miljon frågor om allt mellan leder att vandra på till vad för packning du bör ha med dig ska du kika in på “Vandringsbloggen” – där hittar du mängder med bra information!

Själv vandrar jag inte en meter utan mina fina stavar som heter BungyPump Walkathlon. Läs mer om dem här nedan.

Motionera mer med ByngyPump stavar!
Jag tränar gärna själv med mina kära BungyPumpstavar. På mina fjällvandringar brukade jag alltid använda stavar. De gav bättre balans och minskade risken för fall när man skulle över några fjällbäckar eller stora älvar. Nu har det ju tillkommit nya sorts stavar också som har inbyggd fjädring i olika styrkor. Namnet på stavarna är alltså “BungyPump stavar”. Själv använder jag en modell som heter BungyPump Walkathlon med dubbel funktion, både fjädrande och stum stav i ett. Det fjädrande alternativet ger användaren effektiv och skonsam konditions- och styrketräning medan det stumma alternativet passar helt perfekt vid t.ex. vandringar i fjällen, i oländig terräng eller som stöd på halt underlag. Man växlar mellan stum och fjädrande stav på några sekunder. Möjlighet att enkelt och helt utan verktyg byta fjädringsmotstånd, när man vill. Uppgraderingskit med 6 kilos motstånd följer med stavarna utan extra kostnad.

Alla åldrar har nytta och glädje av att träna med stavar. De förbättrar förbränningen med mellan 40 – 70 %! 

Stavar brukar även hjälpa mig med hållningen vilket ju är det mest grundläggande i en väl fungerande rygg. Det finns ett mycket starkt samband mellan ont i ryggen och dess oförmåga att hålla kroppen upprätt på ett avspänt sätt. Det har min underbara sjukgymnast, Helen, på vårdcentralen, Centrum, lärt mig. “Sträck på dig, Carl” brukade hon hojta. Det var bara att lyda för jag visste inners inne att hon har rätt. Det är mycket som hör ihop med en god hållning. Ni har väl sett hur många av elitgymnasterna är byggda? Raka i ryggen som furor. På tal om furor. Jag är ju en gammal skogshuggare som avverkat tusentals med furor och granar genom åren. Det jobbet gör väl inte precis att man får perfekt hållning heller. Det är mycket tungt fysiskt och innebär ofta jobbiga arbetsställningar. Så man behöver verkligen träna på att räta upp sig nu på äldre dagar.

BungyPump680
Ju fler vi är tillsammans ju roligare det bli. Foto; BungyPump World

BungyPump verka vara den unika träningsstaven med cirka 20 centimeters inbyggd fjädring. Man kan få stavarna i flera olika modeller med motstånd på mellan 4 och 10 kilo. Man byter enkelt gummibandet inne i staven för ökat motstånd. Du får ut mycket mer av träningspasset än med vanliga gåstavar – starkare kropp, högre förbränning och bättre kondition. Inte nog med att man kan använda stavarna vid vandringar eller om man är ute och löper de fungerar även som styrketräningsredskap både inom- och utomhus. OBS! den här modellen som heter BungyPump Walkathlon, har alltså dubbel funktion, både fjädrande och stum stav i ett! Man kan låsa fjädringen och använda stavar för t ex vandring. Helt suveränt!

BungyPump_Walkathlon800
“BungyPump Walkathlon” med dubbel funktion, både fjädrande och stum stav i ett. Foto; BungyPump World

Mer om BungyPump Walkathlon – med dubbla funktioner

 

Fjädrande med 4 kilos motstånd och stum stav i ett

Lätt att ta med sig på resan, stavarna kan delas i tre separata delar, max längd 65 cm.Passar till både träning och vandringar. Det fjädrande alternativet ger användaren effektiv och skonsam konditions- och styrketräning medan det stumma alternativet passar helt perfekt vid t.ex. vandringar i fjällen, i oländig terräng eller som stöd på halt underlag. Man växlar mellan stum och fjädrande stav på några sekunder. Möjlighet att enkelt och helt utan verktyg byta fjädringsmotstånd, när man vill. Uppgraderingskit med 6 kilos motstånd följer med stavarna utan extra kostnad.

Fakta BungyPump Walkathlon: Längd: Justerbar 113-155 cm. Grepp: Korkhandtag och handske. Låsning: Flyttbart låssystem för att ändra mellan fjädrande och stum stav. Skaft, övre del: Aluminium 18 mm. Skaft, nedre del: Aluminium 16 mm. Spets: Hårdmetall: Gummifot: Naturgummi. Färg: Grön.

OBS! Det finns förstås fler sorter stavar på BungyPump. BungyPump Walkathlon är min egen favoritstav.
Kolla på https://www.bungypump.se/stavarna så hittar du en beskrivning på alla där.

BungyPump är ett himla nyttigt och roligt sätt att träna både kondition och styrka på och gör även motionsrundan så mycket roligare! Staven lovordas av allt från elitidrottare, motionärer till medicinsk expertis.

BungyPump68002

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet