Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Svårigheter att etablera sig med företag

Har du någon gång haft en idé på ett problem ingen har löst? Eller kanske en spännande lösning på något som är allt för komplicerat? Hade Laholm behövt en ny glasskiosk som vet precis vilka smaker bygden saknar?

Det finns flera exempel på små idéer som genom hårt arbete, risktagande och samarbete utvecklats till innovationer och stora företag. Vem kunde tro att en grupp arbetslösa lärare, som älskade diskutera litteratur över en kopp kaffe, skapade Starbucks.

Att våga tro på sig själv och satsa på sin idé är få förunnat. Många barriärer och hinder finns längs vägen, men det största är utan tvekan likviditet. Utan ekonomiska medel blir det mycket svårt att genomföra drömmarna. Att själv avstå lön i starten må vara möjligt, men inte om du ska ha några anställda, försörja en familj eller är i behov av andras tjänster. Att söka lån från bankerna är därför för många ett måste om man inte lyckas övertyga en investerare.

Oavsett tillvägagångssätt behövs en affärsplan skrivas som en del i processen att söka lån. Ett annat tips är att noggrant gå igenom olika bankers erbjudande och villkor i mån det går innan kontakten tas. En del information finns lättillgänglig annars är ett tips att spana in på så kallade jämförelsesajter, där du som besökaren lätt jämför lån för företag och får på så vis en överskådlig översikt gratis

Själva skapande av ett företag är inte speciellt svårt (utan drivandet). Andra sajter erbjuder digitala verktyg gratis, som du kan använda likt en slags checklista kring vad som behöver göras.

Kort summerat ser listan ut som följande:
Skriv ned affärsplanen
Möjligheter för tjänstledigt
Lånevillkor
Registrera dig på Verksam.se
Ansök företagsnamn
Mata in SNI-kod
Ansök F-skatt
Förklara affärsplanen
Ansök om momsregistrering

Allt detta går att genomföra digitalt via Verksamt.se och det finns även hjälp att få vid frågor kring processen. Det är Bolagsverket och Skatteverket som via Verksam.se får in uppgifterna. Därför är ett annat tips att våga ringa dessa myndigheter och ställa frågorna du är osäker på. De är även till för att hjälpa!

Lite längre fram i processen är det klokt att ta hjälp för fakturering och bokföring. En revisor behövs således och även där är det viktigt att vara noggrann i valet. Kommer omsättningen vara låg i starten finns flera sajter som erbjuder tjänster kring fakturering digitalt. Annars är det vanligaste att du som företagare betalar per timme.

Slutligen är det svårt att vara ensam företagare och göra allt själv. Våga be om hjälp och var inte främmande för att berätta om din idé för folk i din närhet. Samtal kan ibland leda till oväntade möten och möjligheter.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet