Laddar

4
sep

  • 4 september, 2019

Tågdagarna i Landeryd – en åkfest för hela familjen!

EVENEMANGET ÄR AVSLUTAT FÖR I ÅR. ÅTERKOMMER NÄSTA ÅR SOM 10-ÅRS JUBILEUM!

BILDEN; Ångloket f d SJ E2 1333, byggt 1917, drar ett av veterantågen under Tågdagarna i Landeryd.
Fotograf; Per-Yngve Bengtsson

Tågdagarna 2019, de nionde i ordningen, erbjuder mängder av veterantåg- och bussförbindelser Landeryd-Smålandsstenar, Landeryd-Torup, Torup-Hyltebruk, Landeryd-Burseryd, Landeryd-Hyltebruk och Landeryd-Falkenberg och vice versa. Allt i höstfagra gränstrakter Halland-Småland och längs f d Halmstad-Nässjö Järnvägar, HNJ.

Ångtåg även till Hyltebruk

– “Nytt för i år är dock att vi kör ångloksdragna tåg också till Hyltebruk och turer med veteranbussar från Burseryd och Falkenberg. Dessa bussar tillsammans med de extra och gratis Krösatåg som Hallandstrafiken kör Halmstad-Landeryd t o r båda evenemangsdagarna samt övrig pågående ordinarie tåg- och busstrafik, innebär att det finns goda möjligheter att åka kollektivt också till Tågdagarna”, säger Per-Yngve Bengtsson, ordförande för Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum.

– Och för den som kommer med bil till någon av de orter som Tågdagarna främst berör – Landeryd, Smålandsstenar, Kinnared, Torup, Rydöbruk och Hyltebruk – finns bra parkeringsmöjligheter.


Fotograf; Per-Yngve Bengtsson

BILDEN OVAN; Flera gamla järnvägsfordon rullar under Tågdagarna, bl a dessa typiska rälsbussar från 1950-talet.

Aktiviteter för alla åldrar
Programmet för Tågdagarna innehåller som vanligt även en stor mängd kringaktiviteter för hela familjen. Exempelvis kan man uppleva ett OS-kval i skateboard i Hyltebruk, beundra en arborist i arbete i Landeryd, bevista gudstjänst i lokstallet tillika järnvägsmuseet på samma ort, handla på höstmarknaden i Torup, avnjuta teater och spelmansstämma i Kinnared, ta del av brukshistorien i Rydöbruk och gå på antikrunda i Smålandsstenar. Infranord visar upp en lifträlsbil och informerar om spårunderhåll i Hyltebruk o s v. Till detta kommer en rad serviceerbjudanden på berörda orter, inte minst vad avser mat och dryck. Äta och dricka kan man också göra ombord i cafévagnarna på de lokdragna veterantågen.

Bygden sluter upp

– “Hela regionen sluter upp kring Tågdagarna på ett fantastiskt sätt, vilket sedan avspeglar sig i mängden nöjda besökare. Att ta del av denna glädjefyllda manifestation av fruktbärande samarbete för bygdens bästa och göra det kring järnvägens betydelse förr, nu och i framtiden brukar upplevas som en rejäl vitamininjektion inför vintern”, säger Per-Yngve Bengtsson och önskar alla välkomna till Tågdagarna 2019!

– “Och missa inte att ta en tur med Halmstad-Nässjö Järnvägars ångvagn från 1888, som haft Oscar II som passagerare. Ångvagnen gör turer på Landeryds station och med den kan man alltså åka riktigt kungligt under Tågdagarna”!


Fotograf; Peter Folkeson

BILDEN OVAN; Halmstad-Nässjö Järnvägars ångvagn från 1888, som gör kortare turer i Landeryd, erbjuder alla att åka kungligt under Tågdagarna! Vagnen har nämligen haft kung Oscar II som passagerare.

– “Ångvagnen stannar för på- och avstigande framför det alldeles nyrenoverade stationshuset, numera statligt byggnadsminne. På andra våningen i stationshuset kan man göra en annan resa med förankring i gångna tider i en unik fotoutställning om Landeryds station på 1960-talet, signerad Bengt Spade”.

Tågen och veteranbussarna körs i samarbete med Nässjö Järnvägsmuseum respektive Magnus Knutsson, Jönköping. Fullständigt och detaljerat Tågdagarna-program med exempel på kringaktiviteter och erbjudanden från samverkande aktörer liksom alla tåg- och busstidtabeller finns på www.tagdagarna.se.

HITTA TILL LANDERYD
Landeryd ligger ca 59 km nv om Halmstad, längs järnvägen Halmstad-Nässjö/Jönköping och Nissastigen (riksväg 26) Halmstad-Jönköping. Landeryds Järnvägsmuseum, inrymt i f d Halmstad-Nässjö Järnvägars lokstation, är öppet i samband med olika annonserade arrangemang men visas på begäran av intresserade året runt.
Se även kartan nedan.

Landeryds Järnvägsmuseum tog hem priset Årets Landsbyggare 2019!

Kontaktinformation
Landeryds Järnvägsmuseum
Hyltevägen 6
31494 Landeryd

Mobil; 073-318 47 53
Hemsidan
Facebooksidan

Öppettider
Se program HÄR!

Prisuppgifter
Se biljettinformation HÄR!

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.